تاثیر کورکومین بر فراسنجه های کیفی و باروری اسپرم خروس های مادرگوشتی پس از یخ گشایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 50، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-50-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 560
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فایزه جلیلی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

احمد زارع شحنه

استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

سعید زین الدینی

دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

علیرضا یوسفی

استادیار بخش تحقیق، پرورش‎ ‎و تولید حیوانات آزمایشگاهی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

هدف این پژوهش، مطالعه اثر تغذیه کورکومین بر فراسنجه های کیفی اسپرم و باروری خروس­های مادرگوشتی پس از یخ گشایی بود. تعداد 20 قطعه خروس مادرگوشتی سویه راس 308 در سن 49 هفتگی به­طور تصادفی به چهار گروه آزمایشی (5n =) تقسیم شدند. سطوح مختلف کورکومین شامل: صفر (T1)، 10 (T2)، 20 (T3) و 30 (T4) میلی گرم کورکومین به­ازای هر پرنده در هر روز به جیره پایه اضافه و از 49-61 هفتگی به پرنده­ها تغذیه شد. پس از گذشت یک دوره پنج هفته­ای از تغذیه کورکومین (49-53 هفتگی)، فراسنجه­های کیفی اسپرم طی شش هفته (54 تا 59 هفتگی) پس از یخ­گشایی ارزیابی شد. نمونه های منی هفته­های 60 و 61 پس از یخ گشایی برای ارزیابی باروری، به 68 مرغ مادر گوشتی (17n=) تلقیح شد. نتایج نشان داد جنبایی کل در تیمارهای T3 و T4 و جنبایی پیش رونده در تیمارهای T2، T3 و T4 نسبت به T1 افزایش یافت (05/0> P). تغذیه کورکومین زنده مانی اسپرم را پس از یخ­گشایی در تیمارهای T3 و T4 نسبت به T1 افزایش داد (05/0> P). عملکرد غشای پلاسمایی (HOS) در تمامی گروه های تیماری دارای کورکومین نسبت به تیمار­ T1 افزایش یافت (05/0> P)، به طوری که بیشترین عملکرد مربوط به تیمارهای T3 و T4 بود. نرخ باروری اسپرم در تیمارهای T3 و T4 نسبت به T1 افزایش یافت (05/0> P). در کل، نتایج این پژوهش نشان از تاثیرات مثبت تغذیه کورکومین بر کیفیت اسپرم و باروری خروس­های مادرگوشتی پس از یخ گشایی داشت و بهترین عملکرد زمانی حاصل شد که روزانه 20 یا 30 میلی­گرم کورکومین به ازای هر پرنده به مدت 13 هفته تغذیه شد.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان, انجماد اسپرم, خروس, زردچوبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.