بررسی تاثیرات کاهش درگ توسط ریبلت در اجسام انحنادار با استفاده از نرم افزار فلوئنت

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش صنایع دریایی
  • کد COI اختصاصی: NSMI12_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3667
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود اصلانی

کارشناس مهندسی دریا، محقق پژوهشکده زیرسطحی سازمان صنایع دریایی

محمدرضا عربیار محمدی

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر

احسان یاری

کارشناس ارشد مهندسی دریا

چکیده

در این مقاله به نحوه ساخت ریبلت های گوناگون با هندسه های مختلف و همچنین بررسی تا ثیرات کاهش درگ ریبلتها با ساختارهای متنوع پرداخته شده است . ریبلتها که معروف به میکروریبلت فیلم 1 می باشند، شامل شیارهای منظمی هستند که در مسیر خطوط جریان بر روی سط وح مختلف ایج اد میشوند و بعنوان ابزار فعال و مو ثری جهت کاهش درگ عمل میکنند . در حقیقت ریبلت بعنوان یک عامل مغشوش کننده جریان در نزدیک دیواره عمل نموده و سبب تاخیر در پدیده جدایش جریان میشود و در نهایت منجر به کاهش نیروی درگ میگردد. این مقاله بطور مفصل به بررسی مکانیزم کاهش درگ توربولنت 2 در بالای سطح ریبلت میپردازد. بررسی های آزما یشگا هی نمونه های مختلفی از اجسام نظیر سیلندر دوار، هیدروفویل مدل ناکا 0012 ، ایر کرافت ، آورده شده است تا نتایج حاصل از این آزمایشات با نتایج نهایی نرم افزار مقایسه گردد . بررسی و تحلیل نرم افزاری شامل د و هیدروفویل مدل ناکا 0012 ، با اندازه و شرا یط یکسان می باشد که یکی دارای سطح شیاردار و دیگری دارای سطح صاف می باشد. نتیجه کلی این تحلیل ، کاهش نیروی اصطکاک سطح ی در محدوده 4تا 8 درصد را در جریان م غشوش به انجام می رساندکه یکی از راه های افزایش راندمان انرژی است.

کلیدواژه ها

کاهش درگ لایه مرزی توربولنت 3، شیارV،شکل، توربولانس، ریبلت،ام آر اف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.