مطالعه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی رشته آموزش ابتدایی در ایران و کشورهای منتخب آسیایی- اقیانوسیه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-15-59_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ تصدیقی

دانش آموخته دکتری برنامه ریزی درسی دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، اصفهان، ایران.

محمدجواد لیاقت دار

استاد گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، اصفهان، ایران.

لطفعلی عابدی

دانشیار دانشگاه امام حسین، اصفهان، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر، بررسی برنامه درسی کارشناسی رشته آموزش ابتدایی در کشورهای آسیایی- اقیانوسیه و مقایسه آن با ایران بود. به این منظور از الگوی بردی و شیوه توصیفی-تحلیلی، استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، دانشگاه های مجری این رشته در دو قاره آسیا و اقیانوسیه و اسناد مربوط به برنامه های درسی آن ها بود که پس از یک مطالعه مقدماتی، با توجه به تنوع صور ارائه این رشته در کشورهای مختلف، روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و 6­ دانشگاه مجری این رشته از چهار کشور انتخاب شدند. سپس برنامه درسی آن ها به وسیله جداول و چک لیست های تحلیل محتوا استخراج گردید. به این ترتیب داده های خام توصیف، کدگذاری، مقایسه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده گویای تشابهات و تفاوت هایی در برنامه های درسی کشورهای موردمطالعه بود. ازجمله مهم ترین شباهت ها، ارائه دوره حضوری و تمام وقت، تاکید بر رشد صلاحیت های حرفه ای، تاکید بر دانش محتوای ابتدائی و ارائه دروس الزامی و کارآموزی بود؛ اما در مواردی مانند ضرورت فناوری اطلاعات، نحوه اجرا و تعداد واحد دوره های کارآموزی، ارائه واحدهای پژوهشی، توجه به دانش محتوا و ارائه فرصت های تکمیلی تفاوت هایی قابل مشاهده بود. بر همین اساس پیشنهاد هایی از قبیل اهمیت بیشتر قائل شدن برای برخی دروس، افزایش انعطاف پذیری برنامه، تحول در نحوه ارائه واحدهای پایان نامه، سمینار و کارآموزی برای برنامه درسی ایران ارائه شد.

کلیدواژه ها

بررسی تطبیقی, برنامه درسی, رشته آموزش ابتدایی, کارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.