امکان سنجی احداث ایستگاه بازیافت پسماند جامد صنعتی در شهرک صنعتی نصیرآباد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_URDP-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید جامی

کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تهران

علیرضا دربان آستانه

استادیار رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران.

محمدرضا رضوانی

استاد رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران.

چکیده

توجه به مدیریت مواد زائد جامد و از آن جمله زباله های صنعتی با توجه به ترکیبات مختلف مواد، جنبه های سازگاری و ناسازگاری در عملیات جمع آوری، دفع و از همه مهم تر مسئله بازیافت در چارچوب برنامه های محیط زیست هر منطقه دارای اهمیت خاصی است که می بایستی مدنظر قرار گیرد. مدیریت پسماندهای صنعتی یکی از شیوه های بسیار مناسب برای ایجاد تعامل و پیوند بین صنعت و محیط زیست و کاهش اثرات سوء فعالیت های صنعتی در آن می باشد. چنین مدیریتی با استفاده از روش های مختلفی ازجمله پیشگیری از آلودگی یا کمینه سازی پسماندها در مبدا تولید، بازیافت و استفاده مجدد قابل اعمال است. شهرک صنعتی نصیرآباد که در فاصله 5 کیلومتر جنوب شرقی شهر رباط کریم و دارای 464 واحد تولیدی فعال می باشد، روزانه بیش از 5/2 تن زائدات جامد دارد اما فاقد ایستگاه بازیافت پسماند جامد صنعتی می باشد. در مرحله اول، اطلاعات کمی و کیفی تولید پسماند صنعتی با استفاده از پرسشنامه به صورت تصادفی از 68 واحد صنعتی دریافت و تجزیه وتحلیل شد. در مرحله دوم مکان یابی بر اساس شاخص ها صورت گرفت. برای شناسایی شاخص های مکان یابی با بهره گیری از دستورالعمل ها و ضوابط مکان یابی دفن پسماند و نیز نظرات کارشناسان درمجموع 6 معیار موثر در قالب 19 زیر معیار شناسایی شد. در گام بعد داده های هر یک از معیارها و زیرمعیارها به صورت نقشه از سازمان های مختلف دریافت و بانک اطلاعاتی تشکیل شد. به منظور شناسایی مکان های دارای اولویت، ابتدا جرائم هریک از کاربری ها محاسبه و درنهایت فضاهای باقیمانده بر اساس شاخص های شناسایی شده اولویت بندی شدند. تکنیک مورد استفاده برای تعیین امتیاز هر یک از قطعات تکنیک SAW می باشد. برای بی مقیاس سازی لایه ها نیز از روش فازی استفاده شد. در این مرحله 20 قطعه زمین شناسایی شد. در مرحله سوم، امکان استقرار ایستگاه بازیافت پسماند صنعتی در قطعات شناسایی شده بر اساس 7 معیار و 27 زیر شاخص حقوقی، اجتماعی، مدیریتی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی – عمرانی و زیربنایی با کمک 30 نفر از کارشناسان شهرک صنعتی و شهرستان رباط کریم مورد ارزیابی قرار گرفت و درنهایت قطعه شماره 14 با مساحت 131 هکتار واقع در جنوب غرب شهرک صنعتی شناسایی گردید.      

کلیدواژه ها

نصیرآباد, مکان یابی, امکان سنجی, پسماند, ایستگاه بازیافت پسماند, شهرک صنعتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.