نقش و کارکرد گروه های پادسامانه ای (ضد سیستمی) در سامانه بازدارندگی غرب آسیا (کاربست دیدگاه غربی امریکایی در تکوین نظم بومی منطقه ای)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 27، شماره: 106
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-27-106_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام عین الهی معصوم

گروه روابط بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

نظریه بازدارندگی کلاسیک محدود به توضیح ثبات در روابط ابرقدرت­های دارای همپایگی راهبردی در سطح جهانی است، اما این نظریه قادر به تبیین عملکرد بازدارندگی در مناطق پیچیده و آشوبناک نیست. به عبارتی، در دوران جنگ سرد سامانه بازدارندگی تنها در روابط ابرقدرت­ها، درقالب بازدارندگی هسته­ای عمل می­کرد و به تبع آن انتقال تعارضات به مناطق پایین­دستی، ازجمله منطقه غرب آسیا را به دنبال داشت. اما پس از عصر جنگ سرد شاهد عملکرد سامانه بازدارندگی منطقه غرب آسیا، به عنوان یک نظم منطقه­ای پیچیده و آشوب هستیم که درقالب نظریه بازدارندگی پیچیده قابل­تبیین است. سامانه بازدارندگی پیچیده شامل زیرسامانه­ها و کنش گران متعدد است و یکی از مهم­ترین این کنش گران گروه­های پادسامانه ای است که از نقش تعیین کننده ای در زیرسامانه­های بازدارندگی در منطقه غرب آسیا برخوردارند. این بعد در ادبیات روابط بین الملل و مطالعات منطقه ای مغفول مانده است. لذا سوال پژوهش حاضر این است که نقش و کارکرد گروه های پادسامانه ای در سامانه بازدارندگی نظم منطقه­ای غرب آسیا چیست فرضیه این پژوهش این است که گروه­های پادسامانه ای ، موجب عملکرد سامانه بازدارندگی منطقه غرب آسیا، در شرایط عدم تقارن و ناهمجنسی قدرت می­شوند . براین اساس، هدف پژوهش حاضر، ارائه مدلی نظری در زمینه نقش گروه­های پادسامانه ای در سامانه بازدارندگی پیچیده، درجهت کمک به غنای ادبیات نظری روابط بین­الملل است. این پژوهش با استفاده از روش علی ساختاری کارکردی ساماندهی و تدوین شده است.

کلیدواژه ها

بازدارندگی پیچیده, بن بست راهبردی, قدرت مداخله گر, عدم تقارن قدرت, غرب آسیا, گروه های پادسامانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.