توسعه سامانه پشتیبان تصمیم برای انتخاب بهترین اقدامات مدیریتی BMP به منظور بهبود کمیت و کیفیت آب حوزه آبخیز بنکوه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED14_341
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان الوندی

دان شآموخته دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

امیر سعدالدین

دانشیار گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

واحدبردی شیخ

دانشیار گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این تحقیق به دنبال توسعه یک سامانه پشتیبانی تصمیم DSS مبتنی بر شبکه برای معرفی بهتر ویژگی های آبخیز بنکوه در یک قالب سیستمی و معرفی راه حل ها و انتخاب بهترین اقدامات مدیریتی به منظور بهبود کمیت و کیفیت آب حوضه رودخانه حبله رود است در این تحقیق پس از شناسایی مجموعه اقدامات مدیریتی، اثرات احتمالی اجرای آنها با کمک شبیه سازی مدل های هیدرولوژیکی، فرسایش، اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیک پیش بینی شدند. به منظور مدیریت داده ها و ایجاد پایگاه دادهای از محیط MySQL استفاده شد و به منظور ایجاد پایگاه مدل و تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره زبان برنامه نویسی PHP بکار گرفته شدت در این سامانه پشتیبان تصمیم، به منظور اولویت بندی اقدامات مدیریتیروش های SAW و TOPSIS به کار رفته اند به منظور توسعه واسط کاربرگرافیکی از زبان HTML استفاده شد. سامانه توسعه داده شده قادر است، پس از معرفی اجمالی ویژگی های حوضه در قالب رویکرد DPSIR به ارائه ساختار مشکلات پرداخته و روابط علی و معلولی بین متغیرهای سامانه را در قالب مدل مفهومی نمایش دهد. سپس مجوعه ایی از راه حل های مبتنی بر پوشش گیاهی را همراه با پراکنش مکانی آنها پیش روی تصمیم گیرندگان می دهد. سپس با مدل سازی اثرات احتمالی راه حل های پیشنهادی پیش بینی و نایش اثرات مختلف آنها به تفکیک شاخص های ارزیابی اثرات می پردازد. در نهایت پس از نسبت دادن وزن های مختلف برای شاخص های ارزیابی توسط کاربر، نتایج حاصل از اولویت بندی اقدامات مدیریتی را با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره برای کاربران به صورت ترسیمی ارائه می دهد این سامانه پشتیبان تصمیم برای کاربران مختلف ذینفع سودمند است و بدین ترتیب فرایند تصمیم گیری را ارتباء داده و تسهیل می کند دسترسی آسان و فراگیرکاربران از طریق شبکه به این سامانه از دیگر مزایای این ابزار تصمیم گیری محسوب می شود.

کلیدواژه ها

سامانه پشتیبان تصمیم، مدیریت جامع حوزه آبخیز، مدیریت مشارکتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.