ارزیابی توان اکولوژیک حوضه آبخیز نازلوچای برای کاربری سکونت شهری روستایی با استفاده از تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED14_275
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صحرا علائی

کارشناسی ارشد، آبخیزداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه،

احمدل محمودزاده

دانشیار گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

میرحسن میریعقوب زاده

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه،

حسام احمدلی بیرگانی

استادیار، دکترای تخصصی، بیابان زدایی، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه ارومیه

چکیده

اهمیت به کارگیری روش های عقلانی و نظام مند در مدیریت و استفاده بهینه از منابع، به ویژه منابع طبیعی برای همگان روشن است توسعه نامناسب مناطق مسکونی و صنایع، سبب تخریب اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر نظیر، حوزه های سیلابی و نیز شیب های نامناسب را به دنبال دارد که در حقیقت باعث به هم خوردن تعادل و پایداری اکولوژیک در سرزمین می شود. ضرورت ارزیابی توان اکولوژیک کاربری توسعه شهری و روستایی به معنای عینیت بخشیدن به قابلیت بالقوه سرزمین مورد انتظار است هدف این تحقیق ارزیابی توان اکولوژیک حوزه آبخیز نازلوچای برای توسعه سهری و روستایی می باشد برای این منظور از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به همراه سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد ابتدا سلسله مراتب فرآیند ارزیابی تشکیل شد و با استفاده از روش دلفی و نظرات متخصصان وزن معیارها و زیرمعیارها به دست آمدل. سپس نقشه های مربوط به هرکدام از زیرمعیارها تهیه شد و در نهایت در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی نقشه نهایی توان سکونتگاه شهری و روستایی منطقه تهیه شدت نتیجه حاصل از مطالعات ارزیابی توان و پهنه بندی اراضی حوضه آبخیز نازلو های نشان داد، 1 / 0 درصد از سطح منطقه دارای قابلیت درجه 1 و 23 / 15 درصد از منطقه دارای قابلیت درجه 2 است و 82 / 7 درصد سطح منطقه دارای توان درجه 3 و هم چنین 46 / 10 درصد از منطقه دارای توان درجه 4 است و 39 / 66 درصد از منطقه برای توسعه شهری و روستایی نامناسب می باشد ازاین رو در برنامه ریزی های آتی می بایست با توجه به ارزیابی ارائه شده در این محدوده فعالیت طبیعی و انسانی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

توان اکولوژیک، آمایش سرزمین، سیستم تجزیه و تحیل سلسله مراتبی، نازلوچای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.