تغییرات واکنش و هدایت الکتریکی خاک بسترهای خشک شده ی دریاچه ی ارومیه با تلقیح باکتری و سیانوباکترها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED14_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خیرفام

استادیار، دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری- حفاظت آب و خاک، گروه علوم محیط زیست، پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه، دانشگاه ارومیه

چکیده

شوری و واکنش خاک Ph بسترهای خشک شده ی پیرامون دریاچه ی ارومیه از عوامل مهم در پایداری خاک این مناطق در برابر برداشت توسط نیروی باد بوده که مقادیر بالای هدایت الکتریکی و pH قلیایی منجر به کاهش پایداری ذرات خاک شده است. لذا به سبب ضرورت بهینه سازی مقادیر این مولفه ها، پژوهش حاضر با هدف تحلیل رفتار pH و هدایت الکتریکی خاک مناطق خشک شده ی پیرامون دریاچه ارومیه تحت تلقیح سطحی باکتری و سیانوباکترهای بومی این مناطق به عنوان راهکاری نویت برنامه ریزی شدت در این راستا، باکتری Bacillus subtilis سیانوباکترهای بومی Nostoc sp. و Oscillatoria sp. یکی از کانون های تولید ریزگرد دریاچه های دریاچه ی ارومیه استخراج شده و از تکثیر در حجم زیاد روی خاک برداشت شده از این منطقه به صورت جداگانه و ترکیبی تلقیح سطحی شدند. آزمایش حاضر در شرایط آزمایشگاهی و مقیاس سینی های فرسایشی کوچک و در چهار تیمار و با سه تکراردر مدلت 120 روز انجام شدت نتایج نشان داد که که مقدار هدایت الکتریکی و pH خاک منطقه مورد مطالعه تیمار شاهد به ترتیب 1/43±0/087 دسی زیمنس بر متر و 8/47±0/025 بوده که تلقیح باکتری هدایت الکتریکی را تا 65 درصد افزایش داده و اثر معنیداری روی pH نداشت با این حال تلقبیح سیانوباکترها PH و هدایت الکتریکی خاک را به ترتیب 0/14 واحد و 50 درصد کاهش داد. از این رو تلقیح سیانوباکترها به عنوان راهکاری نوین در کاهش شوری و قلیاییت خاک بسترهای خشک شده ی دریاچه ی ارومیه تایید شده که در نهایت منجر به تثبیت پذیری کانون های ریزگرد در این مناطق خواهد شد.

کلیدواژه ها

تثبیت خاک، تلقیح ریزموجودات خاک زی، شوری خاک، قلیایت خاک، فرسایش بادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.