ارزیابی اقتصادی پروژه های آبخیزداری در حفاظت خاک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED14_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 579
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا جعفری

دانشجوی دکتری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

محمدلرضا اختصاصی

استاد، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

احمدل فتاحی اردکانی

دانشیار، گروه اقتصادکشاورزی دانشگاه اردکان، یزد

چکیده

در مطالعه حاضر تلاش شده با استفاده از مدل های تحلیلی تصمیم گیری گروهی و تخصص خبرگان درخصوص اهمیت وتاثیر پروژه های آبخیزداری، ارزش اقتصادی عملکرد آنها در حفاظت خاک بررسی شود. به این منظور پروژه های آبخیزداری اجرا شده در حوزه پارسل A سد قشلاق سنندج مورد مطالعه قرار گرفتند. از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP برای ارزیابی پروژه ها استفاده شد. اقتصاد خاک به عنوان معیار اصلی مدل و پروژه های آبخیزداری به عنوان زیر معیار در نظر گرفته شدند. برای هریک از پروژه ها بیولوژیکی، مکانیکی، بیومکانیکی ومدیریتی ماتریس مقایسه زوجی مجزایی تنظیم شده و در هر ماتریس انواع مختلف پروژه ها که در حوزه مورد مطالعه اجرا شده بود منظور گردید. براین اساس پرسش نامه ها بین خبرگانی که تجربه مطالعه و اجرا در حوزه را داشتند توزیع گردید. در نهایت با اجرای مدل و تعیین وزن نهایی هریک از زیر معیارها با نرخ سازگاری کمتر از 0/1، پروژه هایی که با کمترین هزینه موجب حفاظت خاک بیشتری می شدند در اولویت اول قرار گرفتند. نتایج نشان داد بذرکاری و بذرپاشی با امتیاز برابر 0/298 در اولویت اول پروژه های بیولوژیکی و سدهای سنگی ملاتی با امتیاز 0/406 در اولویت اول پروژه های مکانیکی قرار گرفتند در مورد پروژه های بیومکانیکی و مدیریتی، سکوبندی امتیاز 0/331، جلوگیری از تخریب و تصرف مراتع ومدیریت امتیاز 0/236 را در اولویت اول به خود اختصاص دادند. این نتایج گویای این مطلب است که از دیدگاه خبرگان این پروژه ها در حفاظت خاک حوزه، از نظر اقتصادی بهینه تر و کارآمدلتر از سایر پروژه ها هستند.

کلیدواژه ها

حفاظت خاک، اقتصاد، آبخیزداری، AHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.