اعتبار سنجی حدیث دال بر تطابق آیه کهیعص با واقعه عاشورا
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات قرآن و حدیث، دوره: 13، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_QHS-13-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 869
نویسندگان
دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات دانشگاه تهران، ایران.
کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات دانشگاه تهران، ایران.
چکیده
حدیثی از حضرت ولی عصر(عج) در تفسیر آیه مبارکه کهیعص از قول خداوند ذکر شده است که طبق آن، کاف اشاره ای به کربلا، هاء، رمز هلاک عترت، یاء، اشاره به نام یزید ظالم، عین، اشاره به عطش و صاد، نشانه صبر امام حسین(ع) است. این حدیث در دو منبع حدیثی قرون 4 و5 هجری با دو سند مختلف و در قالب سوالی که سعد بن عبدالله قمی از حضرت ولی عصر(عج) پرسیده است، گزارش شده است. ابن شهرآشوب نیز حدیث را در قالب سوال شخصی با نام اسحاق الاحمر از آن حضرت و بدون ذکر سند کامل روایت کرده است. اعتبار سنجی منابع حدیث گویای عدم اعتبار یکی از منابع است. بررسی سندی حدیث وجود راویان مجهول و یا منتسب به غلو را در آن نشان می دهد. بر متن حدیث، نقدهایی همچون تعارض با گزارشات تاریخی ، غرابت با شان امام، عدم مناسبت واژگان ذکر شده در تفسیر آیه با فرهنگ قرآن و دیگر روایات تفسیری آیه مورد نظر و عدم ذکر حدیث در کتب تفسیری معتبر از متقدمین بر آن وارد است. نتیجه بررسی های انجام گرفته تا حد زیادی از اعتبار این حدیث می کاهد. عدم توجه به نقل احادیثی این چنین در بیان اهمیت حادثه روز عاشورا، بدون شک سبب کدورت آینه زلال عقاید پاک شیعه می گردد.کلیدواژه ها
نقد حدیث, کهیعص, عاشورا, امام حسین(ع), سعد بن عبدالله اشعری, دلائل الامامهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.