بررسی بروز کاتاراکت در مواجهه پرتوی با امواج رادیویی و ریزموج ها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و دومین کنگره ملی بیوالکترومغناطیس: فرصت ها و چالش ها
  • کد COI اختصاصی: NBCOCMED02_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار ابوالحسینی

پژوهشکده فوتونیک و فناوری کوانتومی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران

فاطمه ویسی

پژوهشکده فوتونیک و فناوری کوانتومی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران

چکیده

واژه کاتاراکت برای توصیف ایجاد هر نوع تغییر قابل تشخیص در عدسی های عادی و شفاف چشم مصطلح می باشد که از لکه-های کوچک در عدسی تا تیرگی کامل که منجر به کوری کامل شود، متغیر است. در سنین بالا کاتاراکت بسیار معمول استیا به طور غیرمعمول همراه با بعضی از بی نظمی های غیرعادی، عفونت مزمن چشم یا ضربه می باشد همچنین مشخص شدهاست که مواجهه با پرتوهای یونیزان و غیریونیزان با شدت بالا ممکن است کاتاراکت ایجاد شود.عدسی چشم از سلول های فیبری تشکیل شده و در قسمت داخلی با اپیتلیوم پوشیده شده است. عدسی دارای عروق خونینیست. سلول های تقسیم شونده محدود به ناحیه استوایی داخلی است و سلول های ایجاد شده به سمت جلو و مرکز حرکتکرده و تشکیل فیبر عدسی را می دهند. تقسیم سلولی در تمام زندگی ادامه دارد و لذا عدسی را به عنوان یک بافت تجدیدشونده می توان قلمداد کرد. با این همه سیستم سلولی آن از مکانیزم برداشت و دفع سلول های مرده برخوردار نیست اگرسلول های تقسیم شونده توسط تشعشع آسیب ببینند، فیبرهای غیرعادی حاصله از عدسی دفع نمی شوند به سمت پوستریورحرکت کرده و شروع به تشکیل کاتاراکت می کنند.خصوصیات منحصر بفرد کاتاراکت حاصله از تشعشع که از اثرات دیگر ناشی از تابش گیری مثل سرطان خونمتفاوت می باشد، آن است که ممکن است در بیشتر موارد ضایعه ناشی از عوامل طبیعی یا دیگر انواع پیچیدهکاتاراکت قابل تشخیص باشد کاتاراکت زودرس ناشی از تشعشع با معاینه توسط یک افتالماسکوپ به صورت یکنقطه ظاهر می شود که معمولا در قطب پوستریور واقع شده است. با بزرگ شدن آن، دانه هایی کوچک در اطراف آنظاهر می شود و با بزرگترشدن بیشتر تا نقطه ای که اپاسیته دارای قطر چند میلیمتر می شود، یک مرکز نسبتامشخصی را تشکیل می دهد. این دانه ها معمولا در ناحیه مردمک چشم هستند.بیشتر اثرهای زیستی زیانبخش ناشی از ریزموج در انسان، به بیش گرمایش نسبت داده می شود. مهمترین موارداین گونه اثرها، آسیب جدی به چشم ها و بیضه است. این بافت ها نسبتا کم خون اند و انرژی ای که با آهنگ بیشتراز 15mw/cm2 10 جذب شود را نمی توانند به طور موثردفع کنند. عدسی چشم رگ خونی ندارد و دریک محفظه کپسولی شکل قرار دارد؛ از این رو، نسبت به گرما و افزایش دمای حاصل از تابش زیاد کاملا آسیب پذیر است. تابش رزیموج از طریق گرمایش و احتمالا از طریق سازوکار غیر گرمایی، منشاء یک سلسله رویدادها می شود که سرانجام ممکن است به کاتاراکت منتهی شود. محل ضایعات اولیه مشاهده شده ناشی از تابش ریزموج در ماده عدسی نیست، بلکه در سطح عقبی کپسول عدسی است. کاتاراکت ناشی از تابش یوننده، شبیه به کاتاراکت ناشی از ریزموج است. از سوی دیگر، کاتاراکت ناشی از کهولت سن از سطح جلویی عدسی نشات می گیرد. اگرچه رابطه شدت- زمان برای ایجاد کاتاراکت به دقت معلوم نیست، یکی از عوامل اصلی در ایجاد کاتاراکت ریزموجی، افزایش دما در عدسی چشم است. در شرایط عملی، پرتوگیری هایی از مرتبه صد میل وات در سانتی متر مربع یا بیشتر، خطر فراوانی در پیدایش کاتاراکت دارد.

کلیدواژه ها

اثر زیستی، بیش گرمایش، کاتاراکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.