یورش باصری ها به منطقه خور و بیابانک در دوره قاجار (با تکیه بر نسخه خطی قصیده جندقیه)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشنامه تمدن ایرانی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_KJICR-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1994
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سلیمانی

دانشجوی دکتری تاریخ ایران دوره اسلامی دانشگاه خوارزمی تهران

رضا دریکوندی

دانشجوی دکتری تاریخ ایران دوره اسلامی دانشگاه شیراز

چکیده

باصری­ها یکی از ایلات فارس­زبان ساکن استان فارس هستند که در رخدادهای سیاسی اواخر عصر قاجار تاثیرگذار بوده­اند. از جمله این نقش­آفرینی­ها حمله تعدادی از تیره­های این ایل به منطقه خور و بیابانک در سال 1336 ق بوده است. پژوهش پیش­رو درصدد است تا زمینه­های یورش باصری­ها به منطقه خور و بیابانک و سرانجام آن را  به شیوه توصیفی – تحلیلی و با بهره­گیری از منابع کتابخانه­ای مورد بررسی قرار دهد. مهم­ترین منبع درباره این رویداد نسخه خطی قصیده جندقیه سروده میرزا محمدعلی منشی­باشی است. حضور سراینده در متن حادثه، اهمیت این اثر و لزوم بهره­گیری از آن در پژوهش حاضر را دوچندان کرده است. یافته­ها بیانگر این واقعیت است که سه عامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در یورش باصری­ها به منطقه خور و بیابانک موثر بوده است. بدین ترتیب که رمضان­خان باصری پس از ناکامی در تحقق اهداف سیاسی و اقتصادی خود در فارس و بدنبال وضعیت اجتماعی بحرانی آن ایالت تلاش کرد تا در منطقه دیگری به اهداف خویش دست یابد. بنابراین با در نظر داشتن وضعیت آشفته خور و بیابانک که معلول ضعف حاکمیت مرکزی و عملکرد نامناسب حاکمان آنجا بود، این منطقه را برای تحقق بلندپروازی­های خود مناسب یافت.

کلیدواژه ها

قاجار, ایل باصری, قصیده جندقیه, خور و بیابانک, رمضان خان باصری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.