نقش مسائل اجتماعی درگسترش بیابان و راههای مقابله با آن مطالعه موردی میاندشت اسفراین

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دومین همایش ملی فرسایش بادی و طوفانهای گرد و غبار
  • کد COI اختصاصی: ISADMC02_158
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا حاجی هاشمی جزی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بیابان زدایی

کوروش شیرانی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی

حمید علیپور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بیابان زدایی

مجید اتشگاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست

چکیده

مسایل اجتماعی در منطقه در ارتباط با بیابانزایی به صورت اختلافات ودرگیریهای بین سکونتگاهها ویا در داخل سکونتگاهها و نیز بین عشایر وروستاییان مطرح نیست و بیشتر از جنبه تحرکات مکانی و زمانی جمعیت و نیز شاخص های جمعیتی مانند سواد و میانگین سنی بهره برداران در ارتباط با مسایل اقتصادی قابل طرح است. سطح سواد پایین بهره برداران و نسبت بالاتر بیسوادان به طور غیرمستقیم در ایجاد فرسایش بادی و بیابانزایی مؤثر است. در واقع تداوم نظام بهره برداری سنتی با راندمان تولید پایین و اتلاف بالای محصول و منابع آب ناشی از عدم اطلاع بهره برداران از روشهای مناسبتر زراعت و دامداری است. بدیهی است کم سوادی و بیسوادی مانع از اطلاع بهره برداران از امکانات و تسهیلات قانونی شده و نیز امکان استفاده از برخی ابزار مانند کتابچه های ترویجی برای ایشان وجود نخواهد داشت. می توان گفت که مشارکت مالی مردم در طرحهای منابع طبیعی ضعیف بوده و در حد صفر است. به طوری که طرحهای مرتعداری اسفراین( تپه سرخ و قلعه خاکی) که به تعاونی دامداران واگذار شده ، موفقیتی نداشته است. مشارکت مردم در طرحهایی که اداره منابع طبیعی اجرا نموده است نیز به صورت کارگر مزدبگیر بوده است. البته مشارکت مردم در پروژه های عمرانی در روستا قابل توجه است. یعنی روستاییان به نتایج عینی و زودبازده توجه داشته و به آن اهمیت بیشتری می دهند. در این زمینه میتوان به خدمات مختلف موجود مانند آبرسانی، برقرسانی، واگذاری زمین برای مدرسه، واحدهای خدمات بهداشتی اشاره نمود. برخی پروژه های بیابانزادیی نیز مانند فارو و تاغکاری و آتریپلکس در منطقه اجرا شده است. اما تراکم تاغزارها به دلیل چرای بیش از حد و بهره برداری برای مصارف خانگی به خصوص توسط عشایرکاهش یافته است.

کلیدواژه ها

اسفراین، بی سوادی، دامداری، زراعت ، فرسایش بادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.