طراحی مدل راهبردی مدیریت هلدینگ های دولتی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش در مدیریت، اقتصاد و توسعه
- کد COI اختصاصی: ICMET06_050
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 806
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ، گرایش منابع انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
استادیار رشته مدیریت دولتی ، گرایش منابع انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
چکیده
در دنیای امروز به دلیل نا پایداری محیط کسب و کار و وجود پتانسیلهای مختلف مالی، فناوری و نیروی انسانی متخصص، ایده ادغام سازمانهای کوچک و اجرای کارگروهی به عنوان یک سازمان هلدینگ به منظور استفاده بهینه از توانایی های هریک از سازمانها و باقیماندن در عرصه بازار به وجود آمد. بطور کلی سازمان های هلدینگ با هدف افزایش کارایی و بهبود روابط و ایجاد همافزایی میان سازمان مادر و شرکتهای تابعه جهت حفظ بقا و کسب سهم بیشتری از بازار بوجود آمدند. موضوعی که در این خلال حائز اهمیت جلوه مینماید، چگونگی مدیریت، سازماندهی و ساختار سازمانی اینگونه سازمانها و تلاش برای ارتقای روابط میان سازمان مادر و شرکتهای تابعه است تا سازمانها بتوانند در بازارهای رقابتی مانده و نقش آفرینی نمایند. اصولا0 شرکتهای تابعه توسط سازمانهای ستادی خود، برنامه ریزی و سازماندهی میشوند تا بتوانند به نتایجی که از پیش تعیین شده دست یابند. این امر جز با ایجاد مدیریت همافزایی میان ستاد و صف محقق نمی گردد. بعلاوه بسیاری از سازمانها از جمله سازمانهای هلدینگ در مرحله شناسایی فرایندهای استراتژیک خود با مشکل روبرو هستند.در اینجا سعی میشود مدلی راهبردی بر اساس مدیریت استراتژیک و تاثیر مدیریت زنجیره تامین بر عملکرد آنها طراحی گردد تا بتوان هلدینگهای دولتی را به سمت گام برداشتن موثر در این راستا هدایت نمود.کلیدواژه ها
مدیریت استراتژیک، هلدینگ های دولتی، مدیریت زنجیره تامینمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.