بررسی آموزش های لازم آزمایشگاهی برای عطاران و ضرورت آن در تامین سلامت افراد دریافت کننده درمان های گیاهی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه افق توسعه آموزش علوم پزشکی، دوره: 10، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_HMED-10-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 566
نویسندگان
گروه گیاهان دارویی ، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
گروه سم شناسی و داروشناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان فارابی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: با توجه به اعتماد اقشار مختلف جامعه به عطاری ها به عنوان کانون های ارائه گیاهان دارویی و درمان های سنتی و بروز برخی بیماری های ناشناخته ناشی از مصرف داروهای صناعی و همچنین ترکیبات گیاهی، افزایش سطح آگاهی و دانش در بین عطاری ها ضروری به نظر می رسد. لذا این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی عطاران از نتایج آزمایشگاهی و همچنین شناخت برخی موانع پیش روی آنها ، انجام شد. روش کار: این پژوهش مطالعه ای مقطعی می باشد و جامعه آماری 40 عطاری را شامل گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشتمل بر 22 گزاره و در چهار حیطه بود و بر اساس مقیاس لیکرت به آنها امتیاز داده شد(بسیار زیاد: 5، زیاد: 4، متوسط: 3، کم: 2، بسیار کم: 1). نتایج: امتیاز پاسخ عطاری ها به سوالات در چهار حیطه نشان داد که؛ بیشترین امتیاز، مربوط به گرایش به یادگیری مفاهیم آزمایشگاهی می باشد که میانگین آن از 5 برابر با 339/0 ± 20/4 بود . همچنین کمترین امتیاز در حیطه استفاده عطاران از نتایج آزمایشگاهی بدست آمد که برابر با 527/0 ± 39/3 بود. میانگین امتیاز کلی پاسخ دهندگان مربوط به تمامیحیطه های مورد بررسی 37/7 ± 38/83 از (110) حاصل شد. بین استفاده عطاران از نتایج آزمایشگاهی و دو حیطه نگرشهای سنتی و مشکلات مهارتی آنها رابطه معنی دار وجود داشت(047/0=p و 024/0=p). نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، انتخاب گیاهان دارویی توسط عطاری ها منطبق با گزارش های آزمایشگاهی صورت نمی پذیرد و با توجه به امتیازهای بدست آمده، به نظر می رسد؛ آموزش های لازم آزمایشگاهی برای عطاران از طریق رفع مشکلات مهارتی این قشر، سبب کاهش اشتباهات آنها در ارائه ترکیبات گیاهی به افراد گردد و در تامین سلامت جامعه نقش مهمیداشته باشد.کلیدواژه ها
آموزش و یادگیری, عطاران, گیاهان دارویی, نتایج آزمایشگاهیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.