نشانه شناسی میراث معنوی در هنر معاصر از منظر نشانه شناس لایه ای (مطالعه موردی پوسترهای قباد شیوا)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی با عنوان هنر متعهد در ایران معاصر
  • کد COI اختصاصی: AVOA06_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 866
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه قادری

فوق لیسانس پژوهش هنر

محمد اعظم زاده

فوق لیسانس پژوهش هنر

فتانه محمودی

فوق لیسانس پژوهش هنر

چکیده

میراث معنوی بخش اساسی فرهنگ هر جامعه را تشکیل می دهد. تمامی آثاربه جا مانده از فرهنگ های مختلف، معرف اندیشه و فرهنگ معنوی حاکم بر آن جوامع می باشد. در حقیقت معنویات بشر به صورت آثار مادی، فرهنگی و تاریخی تجلی می یابد و جنبه ی ملموس میراث معنوی را ایجاد مینماید.هنر متعهد باید نشانگر معنویت و مقدسات باشد، و بنا بر استفاده از نشانه های دینی و معنوی، متعهد به دین اسلام است. هنر متعهد علاوه بر محتوا به فرم هم توجه می کند، از آنجاییکه نشانه ها در کنار هم فرم اثر را می سازند، پوسترها می توانند علاوه برداشتن محتوای معنوی و اسلامی، از فرمی متناسب با آثار اسلامی بهره مند است. نشانه شناسی پوستر به مثابه متن، یک فرصت تحلیلی برای ورود به جهان متن تجسمی است. از آنجاییکه در یک جهان متنی نظام های نشانه ای در تولید معنا نقش ایفا می کنند، خوانش آنها، سبب کشف و شناسایی مفاهیم موجود متنی می گردد. هدف مقاله ی پیش رو این است که با تحلیل، و بررسی میان نشانه ای نشانه های تصویری و نوشتاری پوسترهای فرهنگی قباد شیوا، نقش و رابطه ی عناصر بصری در پوسترهای قباد شیوا از منظر نشانه شناسی لایه ای، را شناسایی کند. مسئله ی پژوهش این است که نقش نشانه ای عناصر نوشتاری و تصویری و کارکرد تعامل آنها در انتقال پیام و معنای اثر چگونه است در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی برای خوانش پوسترها استفاده شده است. به دلیل فراوانی نمونه و محدودیت پژوهش با استفاده از روش انتخاب هدفمند، دواثر از پوسترهای قباد شیوا، لایه های نوشتار و تصویر، رابطه ی متقابل با هم داشته، و تعامل این لایه ها دلالتگر معناسبت و پیام اصلی پوستر را در جهت موضوع آن به ذهن مخاطب منتقل می کنند.

کلیدواژه ها

میراث معنوی، قباد شیوا، نشانه شناسی لایه ای، نظام های نشانه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.