بررسی تطبیقی مکاتب کیفری مجازات از دیدگاه اسلام و غرب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF04_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا شکری

کارشناسی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

مهدی عباسی

دانش آموخته حوزه علمیه

حسین مقدس

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

خداوند انسان را مختار آفریده است و او را به کارهایی تشویق کرده که در صورت انجام آن به پاداش خواهد رسید. در مقابل آن اگر نافرمانی و طغیانگری کرده او را به مجازات و کیفر آن کار خواهد رساند. در جوامع بشری نیز همین گونه است که در مقابل تهاجم، بزهکاری و شرارت مجازات های را در نظر گرفته است که در این نوشتار به صورت مختصر و مفید به بررسی مجازات و کیفردر این مبین اسلام و ادیان دیگر پرداخته شده است. در نوشتار، به دو بخش اساسی تقسیم شده است. در بخش اول به مکاتب به وجود آمده و دیدگاه های آن ها پرداخته شده است، از جمله در مکتب دفاع اجتماعی و فراهم کردن زمینه ورود افراد غیر بزهکار به جامعه وهم چنین جواب گوی به شبهات واتهامات مکاتب دیگر نسبت به دین مبین اسلام است. هم چنین به انواع مکاتب کیفری چهارگانه اشاره می شود که یک نوع آن مکتب کلاسیک است که به بیان دیدگاه های مختلف وارزیابی هریک از این مکتب ها در این زمینه پرداخته شده است. در این مکتب، برای پی ریزی زیربنای مجازات، دو رویکرد را به عنوان مهم ترین خواستگاه خود در نظر گرفته است که عبارتند از رویکرد عدالت مطلق و رویکرد سودمندی کیفر می باشد. دومین مکتب در این دیدگاه مکتب نئوکلاسیک است که بر پایه های کیفر که از آمیزش دو نگاه عدالت مطلقه و فایده اجتماعی استوار است. سومین مکتب مکتب تحققی است که به وجود آمدن این مکتب با زمان گسترش دیدگاه کنت درباره تحقق علوم در اروپا مقارن است. چهارمین مکتب، دفاع اجتماعی نوین که در برابر رویکرد دفاع اجتماعی مطرح در کتب نئوکلاسیک جای دارد که به وسیله بنتام بنیانگذاری شد. هریک از این مکاتب ارزیابی خاص خود را دارد که در ادامه به آن اشاره می شود.

کلیدواژه ها

مکاتب کیفری، مجازات، اسلام، غرب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.