مفهوم شناسی واژه حدیث و احادیث در قرآن کریم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: تحقیقات علوم قرآن و حدیث، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TQH-16-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1859
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید قربانخانی

دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشگاه قم، ایران.

حامد شریفی نسب

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران/ طلبه درس خارج حوزه علمیه قم

سید محمود طیب حسینی

دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، قم، ایران.

چکیده

واژه حدیث از واژگان پرکاربرد قرآن کریم به شمار می آید و واژه احادیث نیز در چندین آیه و البته تنها در قالب دو تعبیر جعلناهم احادیث و تاویل الاحادیث به کار رفته است. این پژوهش با روش توصیف و تحلیل ادبی، دو واژه حدیث و احادیث را در فرهنگ عرب و قرآن مجید مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه دست یافته است که واژه حدیث نه به معنای مطلق سخن، بلکه به معنای سخنی است که در بر دارنده رخداد یا حادثه ای باشد و این معنا در تمام استعمالات قرآنی این واژه مشاهده می شود. واژه احادیث نیز در اصل به عنوان جمع قیاسی واژه احدوثه وضع شده است که به معنای حادثه و رخدادی است که بین مردم بر سر زبان ها افتاده باشد. در قرآن کریم نیز تعبیر جعلناهم احادیث در سیاق نکوهش برخی امت ها، به عذاب و تبدیل شدن آنها به حکایت ها و داستانهایی که بر سر زبان مردم جریان دارند اشاره دارد و تعبیر تاویل الاحادیث بر خلاف تفسیر مشهور که آن را به تعبیر خواب و رویا معنا کرده اند، به معنای شناخت سرانجام و عاقبت حوادث و وقایع روزگار است.

کلیدواژه ها

حدیث, احادیث, احدوثه, قرآن, مفردات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.