نقش سیاست های تامین مسکن در نارضایتی کارگران شرکت نفت انگلیس و ایران در مناطق نفت خیز خوزستان مطالعه موردی: از آغاز کشف نفت تا ملی شدن صنعت نفت (1287-1330ش)
عنوان مقاله: نقش سیاست های تامین مسکن در نارضایتی کارگران شرکت نفت انگلیس و ایران در مناطق نفت خیز خوزستان مطالعه موردی: از آغاز کشف نفت تا ملی شدن صنعت نفت (1287-1330ش)
شناسه ملی مقاله: JR_HII-29-43_003
منتشر شده در شماره 43 دوره 29 فصل در سال 1398
شناسه ملی مقاله: JR_HII-29-43_003
منتشر شده در شماره 43 دوره 29 فصل در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:
کاوه رستم پور - استادیار گروه معماری دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
خلاصه مقاله:
کاوه رستم پور - استادیار گروه معماری دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
در میان عوامل درونی ایجاد نارضایتیهای کارگران از شرکت نفت انگلیس و ایران، موضوع تامین مسکن نقش مهمی داشته است؛ زیرا علاوه بر تامین سرپناه، هویت کارکنان شرکت و خانواده آنها را نیز تشکیل میداد. با وجود این، نقش آن نسبت به سایر عوامل شغلی و معیشتی در طول زمان فعالیت شرکت نفت، مورد پژوهش مستقل قرار نگرفته است. بر همین اساس، در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از مطالعات کتابخانهای و اسناد بایگانیها تلاش شده است تا جایگاه سیاستهای تامین مسکن کارگران ایرانی شرکت، نسبت به سایر عوامل نارضایتی و اهمیت آن در زمانهای مختلف تبیین شود. نتایج پژوهش نشان داد که از زمان اکتشاف نفت تا اصلاح قرارداد دارسی در سال 1312ش، موضوع مسکن نقش مهمی در ایجاد نارضایتی کارگران نداشته است، اما پس از سال 1312 و به ویژه با پایان یافتن سلطنت رضاشاه و همچنین افزایش کارگران طی جنگ جهانی دوم، تامین مسکن اصلیترین عامل نارضایتی کارگران بود که باعث اعتصاب های گسترده در سال 1325 و تغییر در سیاستهای شرکت به سمت تولید انبوه مسکن و برآوردن خواسته آنها شد. البته با ادامه اعتصاب ها و همچنین ملی شدن صنعت نفت، فرصت کافی برای اجرای این برنامهها باقی نماند.
کلمات کلیدی: شرکت نفت انگلیس و ایران, مسکن, مناطق نفت خیز, نارضایتی کارگران
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1009439/