انتقال میان حوضه ای آب: مبانی و چالش های حقوقی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش حقوق عمومی، دوره: 20، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_PLR-20-61_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود فریادی

عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه مازندران

چکیده

انتقال میان­حوضه­ای آب آثار محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی منفی مانند تهدید منابع آبی کشور، بروز نابرابری در منافع و هزینه­ها، اجبار به جابجایی ساکنان پیرامون حوضه آبی و بروز هزینه­های ناخواسته در پی دارد که حل این مشکلات مستلزم تنظیم انتقال آب توسط قواعد حقوقی است تا بتوان با استفاده از سازوکارهای حقوقی انتقال پایدار و منصفانه آب را تضمین کرد. این سازکارها شامل حفظ یکپارچگی اکوسیستمی حوضه آبی، تضمین بهره برداری پایدار، مدیریت یکپارچه آب، الزام به ارزیابی آثار طرح­های انتقال آب و جبران خسارت­های ناشی از این انتقال می­شود. با آنکه در برخی نظام های حقوقی، مقرراتی برای تنظیم انتقال میان­حوضه­ای آب تصویب شده­ است اما نظام حقوقی ایران بطور سیستماتیک به این موضوع مهم نپرداخته و صرفا برخی قواعد پراکنده در این زمینه وجود دارد. هدف این مقاله بررسی مبانی و شناسایی چالش­های حقوقی موجود در انتقال میان­حوضه­ای آب است.

کلیدواژه ها

انتقال میان حوضه ای آب , حقوق آب , مدیریت یکپارچه آب , ارزیابی آثار محیط زیستی , مقرراتگذاری آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.