تبیین اهداف تربیت اسلامی نوجوانان با رویکرد مسئولیت پذیری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی، دوره: 27، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_IEJ-27-45_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 741
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مجیدپورخوئی

دانشجوی دکتری رشته فلسفه تعلیم و تربیت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی محبی

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران

محسن ایمانی نائینی

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

از نیازهای اساسی انسان برای شناخت و قرارگیری در مسیر صحیح تربیت و پذیرش مسئولیت در زندگی، آشنایی با هدف است. زیرا بدون شناخت هدف امکان انحراف از مسیر صحیح تربیت وجود دارد. ازهمین رو، اولین شرط هماهنگی فعالیت­های تربیتی، داشتن هدف است که می­باید برنامه­ها و فعالیت­های مربوط را هدایت کند. لذا ضروری است که برنامه­ریزان تعلیم وتربیت، هدف از تربیت متربیان را مشخص نمایند. زیرا اهداف تربیت در هر مکتبی، کمال مطلوب آدمی است و تمام فعالیت­های او متاثر از آنهاست. پژوهش حاضر به منظور تدوین اهداف تربیت اسلامی نوجوانان باتاکیدبر رویکرد مسئولیت­پذیری انجام شده است که ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری قرآن و روایات (شامل کتاب­های منبع در زمینه حدیث و روایت) است. در این پژوهش ابتدا داده­های موردنیاز از بررسی متون اسلامی استخراج شد. سپس تحلیل داده­ها در سه مرحله­ی کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفته و در مراحل بعد مقوله­بندی، یکپارچه­سازی و پالایش انجام شده و مقوله مرکزی به نام اهداف تربیت اسلامی نوجوانان با رویکرد مسئولیت­پذیری حاصل شد. یافته­های تحقیق حاکی از آن بود که مهم ترین اهداف تربیت اسلامی با رویکرد مسئولیت­پذیری عبارتند از: اهداف اعتقادی شامل: پرستش و عبادت خدای یگانه (ادای فرایض، تقوا، سپاس گزاری)؛ اهداف اقتصادی شامل: روحیه کار و معاش، انفاق؛ اهداف فرهنگی شامل: خودباوری، مشارکت و همکاری در فعالیت­های گروهی، پاسداری از قداست و روابط خانواده، تعاون، روحیه امر به معروف و نهی ازمنکر به عنوان وظیفه ­ای همگانی، تقویت روحیه نظم و انضباط؛ اهداف علمی آموزشی شامل: تقویت روحیه تعقل، تحقیق و تفکر، پرورش روحیه تعلیم وتعلم مستمر، پرورش روحیه مشارکت و همکاری در فعالیت­های گروهی و پرورش روحیه کتابخوانی و مطالعه.

کلیدواژه ها

تربیت اسلامی, نوجوان, مسئولیت پذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.