طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری، اختلال شخصیت وسواسی- اجباری وگروه بهنجار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی بالینی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPSM-8-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 643
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا گودرزی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران

زهره خسروی

استاد، گروه روان شناسی دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران

غلامرضا دهشیری

استادیار، گروه روان شناسی دانشگاه الزهراء (س)، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: افکار مزاحم و تکرارشونده از مولفه­های اساسی اختلال­های وسواسی- اجباری (OCD) و شخصیت وسواسی- اجباری (OCPD) است. زیرساخت­های شناختی، طرح­واره­ها و ارزیابی افراد از افکارشان در این اختلال­ها همواره مورد توجه روان­شناسان بالینی بوده است. از این­رو هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه­ی طرحواره­های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی در افراد مبتلا به OCD، OCPD و گروه بهنجار است. روش: این پژوهش از نوع علی- مقایسه­ای و جامعه آماری آن، دانشجویان دانشگاه­های دولتی شهر تهران در سال 1392 بودند. نمونه­ی اولیه پژوهش که به­روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای انتخاب شدند، 385 نفر بودند. ابتدا تمام شرکت­کنندگان، پرسشنامه­های بازنگری­شده­ی وسواسی- اجباری، چندمحوری بالینی میلون3، فرم کوتاه طرح­واره یانگ، فراشناخت و سلامت عمومی را تکمیل کردند. در مرحله دوم، افرادی که نمره­های لازم را به­دست آورده بودند، مورد مصاحبه قرار گرفتند.  بدین ترتیب 127 نفر (شامل 35 نفر در گروه OCD، 39 نفر در گروه OCPD و 53 نفر در گروه بهنجار) انتخاب شدند. یافته ­ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوآ) نشان داد میانگین نمرات در تمام حوزه­های طرح­واره­های ناسازگار اولیه در گروه های بالینی پژوهش به­طور معناداری بالاتر از گروه بهنجار و در بین افراد مبتلا به OCD به­طور معنادار بالاتر از دو گروه دیگر است. همچنین در باورهای فراشناختی، میانگین نمرات افراد مبتلا به OCD در خرده­مقیاس­های باورهای مثبت درباره­ی نگرانی، کنترل­ناپذیری و خطر و اطمینان شناختی به­طور معناداری بیشتر از دو گروه دیگر است. نتیجه­ گیری: نتایج به­طور کلی نشان دادند که بررسی طرح­واره­های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی، باعث ایجاد درک بهتری از  OCD و OCPD می­شوند.

کلیدواژه ها

اختلال وسواسی- اجباری, اختلال شخصیت وسواسی- اجباری, طرحواره های ناسازگار اولیه, باورهای فراشناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.