ارتقاء بهره وری آب کشاورزی پس از احداث شبکه آبیاری دز
- سال انتشار: 1381
- محل انتشار: یازدهمین سمینار کمیته ملی آبیاری و زهکشی
- کد COI اختصاصی: INCID11_014
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1725
نویسندگان
مدیر امور بهره برداری شبکه آبیاری دز
چکیده
شبکه یکصد هزار هکتاری دز در محدوده سه شهرستان دزفول ، اندیمشک، شوش با قدمت چهل سال با تعداد 17 هزار کشاورز و فعالیت چهار کشت و صنعت دولتی هفت تپه ، کارون، شهید رجائی ، شهید بهشتی در شمال خوزستان یک قطب کشاورزی صنعتی است. اولین بخش شبکه آبیاری دز از سال 1342 مورد بهره برداری قرار گرفت ، قبل از احداث سدهای مخزنی و انحرافی و شبکه آبیاری دز، زارعین سنتی با شبکه انهار سنتی در این منطقه فعالیت داشتند. پس از احداث شبکه مدرن همزمان با تأسیس مرکز تحقی قات کشاورزی و دامپروری صفی آباد و احداث سدهای مخزنی ، تنظیمی، انحرافی تغییر و تحولی در زمینه افزایش میزان تولید محصولات زراعی و دامی ایجاد شده است . مرکز تحقیقات یاد شده با حضور کارشناسان خارجی و ایرانی مروج کاربرد روش های جدید کاشت مکانیزه و همچنین ارائه انواع بذرهای اصلاح شده و قلمه نباتات گیاهی و آموزش شیوه های کاربرد آب در مزرعه فعالیت داشته است. از جمله فعالیت های دیگر در این دوره پس از چهل سال ترویج روش ها و فنون آبیاری و آرایش تسطیح اراضی است . در طی این مقاله وضعیت قبل از احداث شبکه توصیف می شود و سپس تحولاتی را که در زمینه افزایش میزان تولید محصولات، تنوع کاشت گونه های مختلف زراعی بوجود آمده و همچنین ارزش نهادهای تولید و بالاخص نهاده آب در قبل و بعد از احداث شبکه مقایسه شده بطوری که سهم ارزش نهاده آب طبق قوانین مصوب در قیاس با هزینه های تولید مشخ ص خواهد شد، در خاتمه نیز برخی شاخص های بهره وری آب در شبکه آبیاری دز ارائه می گردد.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.