روند تغییرات تبخیر و تعرق واقعی دشت نیشابور با استفاده از الگوریتم سبال

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین دوره همایش ملی مدل سازی وفناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 689
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی یعقوب زاده

استادیارگروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

نسرین شکیبانیا

دانشجوی کارشناسی علوم ومهندسی خاک دانشگاه بیرجند

علی محمد نوفرستی

مربی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

فرهاد آذرمی آتاجان

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه بیرجند

چکیده

تبخیرو تعرق واقعی تاثیر مهمی بر روی مطالعات منابع آب، هیدرولوژی، کشاورزی، جنگلداری دارد. بنابراین اندازه گیری دقیق آن در مقیاس بزرگ لازم و ضروری است. در این تحقیق، به منظور تخمین تبخیر و تعرق واقعی دشت نیشابور در شمال شرقی ایران از الگوریتم بیلان انرژی برای زمین(سبال) و تصاویر سنجنده مودیس ماهواره ترا به همراه داده های هواشناسی استفاده شده است. تصاویر مربوط به روز 15می سال های 2000 تا 2013 می باشد. برای ارزیابی صحت نتایج مدل سبال از روش تعیین تبخیرو تعرق مرجع پنمن-مانتیث و ضریب رشد گیاهی استفاده شده است. وجود تفاضل مطلق و ضرایب MAE و RMSE پایین، دقت سبال را در تخمین تبخیر و تعرق نشان می دهد. همچنین نتایج در مزارع با موقعیت مکانی معین مشخص می کند روز15 می به دلیل داشتن دمای پایین تر و پوشش گیاهی متراکم تر، تبخیروتعرق واقعی بیشتری را نشان می دهد. این تحقیق، پتانسیل قابل توجه مدل سبال را برای تخمین تبخیر و تعرق واقعی در مناطق بزرگ با داده های هواشناسی کم از قبیل دشت مشخص می نماید.

کلیدواژه ها

تبخیروتعرق واقعی، الگوریتم سبال، تصاویر مودیس، مدل پنمن مانتیث، شاخص NDVI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.