مطالعه پایداری و تحلیل حساسیت لایه سنگچین محافظ در اطراف پایه های پل بر اساس تحلیل قابلیت اطمینان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-14-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی کریمایی طبرستانی

استادیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران

چکیده

شکست و خسارت وارد بر سازه های محافظت از آبشستگی نظیر سنگچین بسیار پیچیده بوده و موارد عدم قطعیت مختلفی در برآورد پارامترهای موثر در تعیین اندازه پایدار آن وجود دارند. در نتیجه استفاده از تحلیل قابلیت اطمینان جهت کمی سازی این عدم قطعیت ها و تعیین احتمال پایداری لایه سنگچین بسیار مفید خواهد بود. در تحقیق حاضر با استفاده از دو روش تحلیل قابلیت اطمینان مرتبه اول و روش شبیه-سازی مونت کارلو، اقدام به بررسی پایداری لایه محافظ سنگچین در اطراف پایه پل شد. یک مثال کاربردی با دو پایه مستقر در کانال اصلی و دشت سیلابی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان داد که عدم-قطعیت های موجود در پارامترهای موثر نظیر سرعت و عمق جریان می تواند قابلیت اطمینان لایه سنگچین را به شدت کاهش دهد به گونه ای که احتمال شکست لایه سنگچین در حالتی که از روش قطعی برای طراحی اندازه سنگ استفاده شد، در حدود 44 درصد برای پایه مستقر در کانال اصلی و 28 درصد برای پایه مستقر در دشت سیلابی می باشند. در ادامه بررسی ارتباط مابین ضریب ایمنی در طراحی کلاسیک قطعی و ضریب قابلیت اطمینان نشان داد که یک رابطه خطی مستقیم بین آنها برقرار است. همچنین تحلیل حساسیت پارامترهای موثر شامل مشخصات جریان، پایه پل و بستر نشان داد که مهمترین پارامتر در قابلیت اطمینان لایه سنگچین، سرعت متوسط جریان می باشد که نیاز به تمهیدات ویژه برای برآورد دقیق تر آن وجود دارد.

کلیدواژه ها

پایه پل, لایه سنگچین محافظ, تحلیل قابلیت اطمینان مرتبه اول, شبیه سازی مونت کارلو, ضریب قابلیت اطمینان, تحلیل حساسیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.