مطالعه آناتومی و اولتراسونوگرافی طبیعی رگ های مرتبط با قلب فیل ماهی (Huso huso) نابالغ

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 74، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-74-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 815
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید زهتاب ور

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

زهرا طوطیان

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

علیرضا وجهی

گروه جراحی و رادیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

مجید مسعودی فرد

گروه جراحی و رادیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: از مهمترین بخش های دستگاه گردش خون، رگ های مرتبط با قلب هستند. اولتراسونوگرافی یکی از بهترین روش­هایی است که می­تواند جهت بررسی دقیق قلب و رگ های مرتبط با آن در ماهی مورد استفاده قرار گیرد. هدف: به دست آوردن شناختی کامل از ویژگی­های آناتومی و اکوکاردیوگرافی این رگ ها در فیل­ماهی و ارائه شیوه­ای استاندارد برای انجام سونوگرافی. روش کار: تعداد10 عدد فیل­ماهی­ نابالغ انتخاب شدند. پراب روی سطح ونترال بدن بین باله های سینه ای قرار داده شد و تصاویر طولی و عرضی تهیه شدند. با حرکت پراب به سمت قدام و خلف این ناحیه بررسی رگ ها انجام شد. بعد از انجام اولتراسونوگرافی مطالعات آناتومی انجام گرفت. طول و قطر ساختارهای رگی مورد مطالعه اندازه گیری و با استفاده از نرم افزار SPSS16 و روش Pair sample T مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (05/0P< ). نتایج: در اولتراسونوگرافی، جریان خون به دلیل حرکت ذرات اکوئیک قابل مشاهده بود. دو رگ قبل از قلب در بین لوب­های کبد به هم ­پیوستند و ساختار مشترکی را تشکیل داده و به سینوس وریدی تخلیه ­شدند. در مطالعه آناتومی، آئورت شکمی در مجاورت آبشش­ها به دو شاخه تقسیم شد. رگ سمت راست کوتاه تر و قطورتر از رگ چپ بود. بعلاوه ساختار مشترک رگی نیز نسبت به رگ های مجاور کبد کوتاه تر و قطورتر بود. طول آئورت شکمی طویل تر و قطورتر از رگ سمت راست و ساختار مشترک رگی بود ولی از رگ سمت چپ کوتاه تر بود (05/0P> ). نتیجه گیری نهایی: از آنجایی که تا به حال مطالعه کاملی از نظر سونوگرافی و آناتومی روی رگ­های مرتبط با قلب فیل­ماهی انجام نشده است، این بررسی می­تواند به عنوان مطالعه­ای پایه­ای مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه رگ بلند سمت چپ قبل از قلب، سیاهرگ کبدی و رگ قطور سمت راست سیاهرگ مشترک اصلی نام گذاری شدند.

کلیدواژه ها

فیل ماهی نابالغ, رگها, قلب, آناتومی, اولتراسونوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.