تاثیر تنش کم آبی بر برخی شاخص های فیزیولوژی و کارایی مصرف آب در توده های خربزه ایرانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 47، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-47-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی لطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

طاهر برزگر

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

فاطمه نکونام

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور ارزیابی تحمل به تنش کم آبی برخی از توده­های خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد نیاز آبی گیاه) و هفت توده خربزه شامل کالی، اورشنگ، موری، موزی، شیرازی، ازمیر و ایوانکی بود. بر پایه نتایج به دست آمده در این پژوهش تنش کم­آبی به طور معنی داری میزان پرولین، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داده و محتوای نسبی آب برگ، عملکرد و میزان ویتامین ث را کاهش داد. بالاترین میزان کارایی مصرف آب در آبیاری 66 درصد مشاهده شد. بین توده ها نیز از نظر شاخص­های فیزیولوژیکی تفاوت معنی­داری مشاهده شد. بیشترین میزان پرولین، ویتامین ث و درصد محتوای نسبی آب برگ در توده­های کالی و موری، بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز در توده ازمیر و بیشترین کارایی مصرف آب و عملکرد در توده موزی به دست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش، توده ایوانکی با بیشترین کاهش در عملکرد و توده موزی با کمترین کاهش در عملکرد در اثر افزایش تنش کم آبی به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین توده نسبت به تنش کم آبی بودند.

کلیدواژه ها

پاداکسنده, پرولین, عملکرد, ویتامین ث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.