بررسی تاثیر پوترسین و کلریدسدیم بر ویژگی های ریخت شناختی و فیزیولوژیک کنار بومی جنوب ایران (Ziziphus spina-christi L.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 47، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-47-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اختر شکافنده

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

شهره تختی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف شوری و کاربرد پلی­آمین پوترسین در غلظت­های مختلف برای کاهش تاثیر زیانبار کلرید سدیم بر ویژگی­های ریخت شناختی (مورفولوژیک) و فیزیولوژیک کنار بومی جنوب ایران بررسی شد. آزمایش فاکتوریل با سه سطح پوترسین 0، 01/0 و 1/0 میلی­مولار و چهار سطح کلرید سدیم 0، 2/3، 4/6، 8/12 گرم نمک در لیتر با چهار تکرار در یک طرح کامل تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری همه شاخص­های رشد مانند شمار برگ، طول ساقه و ریشه همچنین وزن تازه و خشک برگ و ریشه کاهش یافت و محلول پاشی با پوترسین به ویژه در غلظت 1/0 میلی­مولار سبب بهبود وضعیت رشدی گیاه در شرایط شوری شد. شوری سبب افزایش جذب یون سدیم و کلر و کاهش جذب یون پتاسیم شد. کاربرد پوترسین سبب تعدیل جذب سدیم و افزایش جذب پتاسیم شد. شوری همچنین سبب کاهش سبزینه (کلروفیل) و میزان نشاسته و افزایش پرولین و قندهای محلول شد. کاربرد پوترسین سبب کاهش تاثیر زیانبار شوری بر تجزیه سبزینه و همچنین سبب افزایش میزان پرولین قند و نشاسته شد.

کلیدواژه ها

پرولین, تنش شوری, سبزینه, قند های محلول, نشاسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.