تاثیر تغییر کاربری بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اراضی قادرآباد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس علمی پژوهشی آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM09_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 691
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اسفندیارپور

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

مهدی امیرپور رباط

محقق بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

آرش صباح

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

هرمزد نقوی

استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران:

چکیده

دشت ارزوئیه از مناطق مهم کشاورزی استان کرمان می باشد. این مطالعات به منظور بررسی اثرات تغییر کاربری تشکیل و تحول بر خصوصیات مختلف اراضی انجام شده است. بدین منظور در ترانسکت منطقه قادر آباد دشت ارزوئیه شامل 8 پروفیل در فیزیوگرافی های مختلف (بکر وتحت کشت) انتخاب و بررسی شدند. ترانسکت قادر آباد فیزیوگرافی واریزه های سنگریزه دار، دشت دامنه ای، دشت سیلابی، اراضی پست(پلایا) تفکیک شده است. پدون های مطالعه شده دارای تکامل زیاد نبوده و فقط افق های ژیپسیک و سالیک وکمبیک تفکیک شده است. برمبنای سویل تاکسونومی نیمرخ های بررسی شده در رده های اریدی سول، انتی سول و تحت رده های فلونت،ارتند،کمبید، سالید و جیپسید طبقه بندی شده است. مهمترین علل عدم تکامل خاک ها در اراضی بالادست عدم پایداری اراضی بر اثر شیب سنگریزه زیاد است. بررسی نتایج تجزیه های فیزیکو شیمیایی و حاصل خیزی خاک در پروفیل های بررسی شده (بکر وتحت کشت) نشان داد در فیزیوگرافی های مختلف خصوصیات فیزیکی کمترین تغییر و شیمیایی بیشترین تفاوت را دارند. در طول ترانسکت ها از فیزیوگرافی واریزه ها و آبرفت های بادبزنی شکل سنگریزه دار (حاشیه دشت) تا پلایا (اواسط و انتهای دشت) خصوصیات فیزیکی شیمیایی و حاصل خیزی در پدون های بکر و تحت کشت تغییرات نسبتا زیادی دارند. در این توالی از بالا به پائین بافت خاک سنگین تر شده، درصد سنگریزه کاهش، شوری خاک و نسبت جذب سدیم زیاد افزایش، پتاسیم و فسفر قابل جذب نیز در لایه سطحی و لایه تحتانی روند افزایش دارند.

کلیدواژه ها

ترانسکت، فیزیوگرافی، خصوصیات خاک.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.