تحلیل روند خشکسالی شهرستان کوهدشت با روش های آمار ناپارامتری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس علمی پژوهشی آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM09_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 708
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد امرایی

استادیارگروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

خشکسالی یکی از مخربترین و خسارت بارترین مخاطرات اقلیمی است که در دو دهه اخیر با شدت و فراوانی بیشتری نواحی مختلف کشور ایران را درگیر کرده است. خشکسالی نه تنها به صورت مستقیم از طریق کاهش در بارش میانگین سالانه، بلکه به طرق دیگر از طریق تغییر در رژیم بارش، جابجایی زمانی و مکانی بارش، تاخیر در زمان بارش، افزایش تبخیر و تعرق، موجب ایجاد بحران آب در کشور میگردد. هدف از این تحقیق تحلیل روند تغییرات بارش و تعیین وضعیت خشکسالی و ترسالی سالانه شهرستان کوهدشت طی دوره آماری 1377 تا 1397 بود. در این راستا از داده های بارش سالانه این ایستگاه از سازمان هواشناسی استان لرستان اخذ گردید. سپس با به کارگیری روش های تحلیل روند ناپارامتریک از قبیل آزمون های من کندال و تخمینگر شیب سن، اقدام به تحلیل روند خشکسالی سالانه گردید. با استفاده از آزمون تخمینگر شیب Sen روند شاخص SPI مورد بررسی قرار گرفت، در مرحله بعد برای بررسی معنی دار بودن یا نبودن روند در سطح اطمینان 95 / 0 از آزمون ناپارامتریک من کندال استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل روند - سری زمانی بارش ایستگاه سینوپتیک کوهدشت طی 2 دهه اخیر با استفاده از آزمون های ناپارامتریک تحلیل روند نشان داد که در مقیاس سالانه، روند معنیداری در سطح اطمینان 95 / 0 در خشکسالی این ایستگاه مشاهده نشده است. نتایج آزمون گرافیکی من کندل بیانگر آن بود که نوسانات و جهش های زیادی در سری زمانی 20 ساله بارش ایستگاه سینوپتیک شهرستان کوهدشت رخ داده است.

کلیدواژه ها

خشکسالی، تحلیل روند، روش های ناپارامتریک، شاخص SPI ، شهرستان کوهدشت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.