تاثیر نانونقره بر آلودگی باکتریایی و شاخص های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بادام GN15 کشت بافتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-50-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز حاتمی

دانشجوی سابق دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

علی اکبر شکوهیان

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

علیرضا قنبری

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

لطفعلی ناصری

دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

نانوتکنولوژی توانسته راهگشای روش­های نوینی در علوم گیاهی و تحقیقات کشاورزی باشد. این تحقیق به­منظور بررسی اثرات نانونقره در 4 غلظت (صفر (شاهد)، 100، 150 و 200 میلی­گرم بر لیتر) و 8 تکرار، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی، بر درصد زنده­مانی، آلودگی­ باکتریایی و شاخص­های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ریزنمونه­های بادام GN15، در دانشگاه ارومیه، اجرا شد. جوانه انتهایی بادام رشدیافته در محیط کشت MS حاوی 3 درصد ساکاروز و 8/0 درصد آگار، در محیط مشابه، حاوی غلظت­های مختلف نانونقره و 1 میلی­گرم بر لیتر BAP، واکشت و در اتاقک رشد قرار داده شدند. با افزایش غلظت نانونقره، درصد زنده­مانی ریزنمونه­ها افزایش و آلودگی باکتریایی و قارچی کاهش یافتند. نانونقره در غلظت­های صفر تا 100 میلی­گرم بر لیتر، باعث افزایش طول ریشه، تعداد برگ، میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوئید و کربوهیدرات­های محلول برگ و در غلظت­های بالاتر، موجب کاهش این فاکتورها شد. افزایش غلظت نانونقره باعث کاهش طول ساقه و تعداد ساقه شد، اما روی تعداد ریشه تاثیر معنی­داری نداشت. با وجود تاثیر افزایش غلظت نانونقره در کاهش آلودگی باکتریایی، تا سطح 200 میلی­گرم بر لیتر، حتی تا کمتر از 10 درصد، بهترین سطح، درجهت بهبود ویژگی­های رویشی و بیوشیمیایی ریزنمونه­های GN15، تیمار 100 میلی­گرم بر لیتر بود.

کلیدواژه ها

آلودگی, طول ریشه, کارتنوئید, کلروفیل, نانوتکنولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.