مقایسه مورفومتریک زنبورعسل نژاد بومی ( Apis mellifera meda ) و هیبرید کارنیکا ( Apis mellifera carnica ) در استان همدان
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 50، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-50-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 601
نویسندگان
دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
استاد پژوهشی بخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
زنبورعسل از مهمترین حشرات گردهافشان و تولیدکننده است که ارزش اقتصادی و زیست محیطی بالایی دارد. هیبرید و زیرگونه های مختلفی برای این حشره در نقاط مختلف دنیا با توجه به اقلیم معرفی شده است. در ایران نیز نژاد بومی سال ها وجود داشته و با شرایط کشور هماهنگ شده ولی در سال های اخیر با ورود ملکه های غیربومی به کشور، اختلاط نژادی در زنبورعسل ایرانی نیز مشاهده گردیده است. در این پژوهش مقایسه ای بین نژاد بومی و هیبرید کارنیکا با پایه مادری بومی و پایه پدری کارنیکا که از معروف ترین زیرگونه های مورد علاقه زنبورداران ایران و اکثر نقاط دنیا می باشد، صورت گرفته است. به این منظور از 5 کلنی بومی از زنبورستانی با جمعیت کاملا بومی و 5 کلنی هیبرید کارنیکا از مرکز تلقیح مصنوعی و پرورش ملکه کارنیکا در استان همدان نمونه برداری شد. جمعا 50 نمونه زنبور بومی و 50 هیبرید کارنیکا در الکل 96 درصد نگهداری شده و از آنها اسلاید تهیه شد. صفات طول و عرض بال جلو و عقب، شاخص کوبیتال، سه زاوبه A4، D7 و G18 در بال جلو و طول خرطوم توسط بینوکولر و دوربین Dino Lite عکس گرفته و با نرم افزار Digimizer مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه میانگین داده های نژاد بومی و هیبرید کارنیکا اختلاف معنی دار بین دو زاویه A4 و G18 و صفات طول خرطوم و عرض بال جلو و عقب را نشان داد (005/0P< ). در سایر صفات اختلاف معنی داری مشاهده نشد که علت این امر را می توان به هیبرید بودن کارنیکا و غلبه ژن های پایه مادری نژاد بومی در آن، زمان نمونه برداری از حیث غالب بودن تعداد زنبوران پرستار در کندو و تغیرات مورفولوژیکی در نژاد بومی اشاره کرد.کلیدواژه ها
تغییرات ژنتیکی, زنبورعسل ایرانی, شاخص کوبیتال, طول خرطوم, هیبرید کارنیکااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.