تشخیص عوامل موثر بر سطح سواد سلامت بزرگسالان با استفاده از الگوریتم فراابتکاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سواد سلامت، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHL-4-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 758
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام عنایتی

گروه علوم کامپیوتر، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران

زینب حسنی

گروه کامپیوتر، دانشکده علوم پایه و فنی، دانشگاه کوثر بجنورد، بجنورد ، ایران

میترا مودی

دانشیار، عضو هیات علمی گروه آموزش و بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

زمینه و اهداف : سواد سلامت یک شاخص جهانی در تعیین میزان سواد افراد جامعه در حوزه سلامت فردی و اجتماعی است. برای بهبود سلامت در یک جامعه، اندازه گیری و شناسایی عوامل موثر در میزان سواد سلامت امری ضروری است. هدف از انجام این مطالعه تشخیص و تعیین عوامل موثر بر سطح سواد سلامت بزرگسالان با استفاده از یک الگوریتم فراابتکاری می باشد. مواد و روش ها: در این مقاله، از یک مدل ترکیبی با استفاده از الگوریتم بهینه سازی خفاش و الگوریتم های یادگیری ماشین برای تعیین عوامل موثر بر سواد سلامت بزرگسالان استفاده شده است. در این مدل، الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم K-نزدیکترین همسایه برای دسته بندی داده ها به کار برده شده است. مجموعه داده مورد استفاده از یک مطالعه توصیفی-تحلیلی که برای سنجش میزان سلامت بزرگسالان در استان خراسان جنوبی در سال ۱۳۹۶ بر روی ۲۱۳۳ نمونه انجام شده، استخراج شده است. نتایج: در این مطالعه، الگوریتم ترکیبی بهینه سازی خفاش و الگوریتم K-نزدیکترین همسایه با %۹۳.۷۶ صحت و %۹۵.۴۷ دقت توانسته است عوامل موثر در سطح سواد سلامت بزرگسالان را شناسایی نماید. همچنین از الگوریتم ترکیبی بهینه سازی خفاش و ماشین بردار پشتیبان با %۹۶.۲۵ صحت و %۹۷.۹۹ دقت نتیجه بهتری حاصل شده است. نتایج تحلیلی نشان می دهد که دو حیطه دسترسی به منابع و استفاده از منابع در پایین بودن سطح سواد سلامت بزرگسالان استان خراسان جنوبی تاثیرگذار است. نتیجه گیری: با توجه به عملکرد هوشمندانه مدل پیشنهادی می توان از این ابزار برای تحلیل داده های مربوط به سواد سلامت بزرگسالان استفاده نمود. این ابزار فاقد نیاز به تحلیل های آماری است و می تواند با سرعتی مناسب، نتایجی با دقت بالا در اختیار متخصصان قرار دهد.

کلیدواژه ها

سواد سلامت, یادگیری ماشین, داده کاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.