بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رازیانه، مرزه و مخلوط آن ها بر عملکرد، سیستم ایمنی، فراسنجه های آنتی اکسیدانی و بیان ژن اینتر لوکین-6 کبدی درجوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-11-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا قره شیخ لو

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران

محمد چمنی

استاد گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران

علیرضا صیداوی

استاد گروه علوم دامی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

علی اصغر صادقی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران.

چکیده

  هدف: اسانس­های گیاهی به دلایل مختلفی از قبیل بهبود عملکرد، تولیدات و افزایش سطح ایمنی به جیره طیور اضافه می­گردند. این مطالعه به منظور بررسی اثرات اسانس­های رازیانه و مرزه و مخلوط آن­ها بر عملکرد رشد، ویژگی­های لاشه، فراسنجه­های آنتی­اکسیدانی و بیان ژن اینترلوکین-6 کبدی در جوجه­های گوشتی انجام شد. مواد و روش­ها: آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی 3*3 با 9 تیمار و 4 تکرار و هرتکرار شامل 15 پرنده (540 قطعه) راس 308 انجام گردید. جیره­های آزمایشی شامل هر یک از اسانس­های رازیانه و مرزه در سطوح 0، 15/0 و 25/0 گرم در کیلوگرم جیره و مخلوط آن­ها بود. خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک مصرفی در دوره آغازین)10-1روزگی)، رشد)24- 11 روزگی) و پایانی)42- 25 روزگی) روزگی محاسبه شد. از هر تکرار سه پرنده در روز 42 انتخاب و خون­گیری شدند. بیان ژن اینترلوکین-6 کبدی نیز در روز 42 اندازه­گیری شد. برای تعیین جمعیت میکروبی در 42 روزگی از محتویات ایلئوم نمونه­برداری شد. نتایج: نتایج نشان داد که در دوره پایانی (42-25) تیمارهایی که اسانس دریافت کرده بودند ضریب تبدیل پایین­تری نسبت به تیمار شاهد داشتند. تیمار حاوی 25/0 رازیانه + 25/0 مرزه (گرم در کیلوگرم خوراک) دارای بهترین شاخص تولید بود (p< 0.05). اسانس­های گیاهی استفاده شده در این آزمون سبب کاهش میزان MDA تولید شده در عضله ران جوجه­های گوشتی شدند (p< 0.05). افزودن این ترکیبات گیاهی اثر سبب افزایش تعداد کل لاکتوباسیل­ها و کاهش تعدادکل کلی­فرم ها و اشرشیاکلی­ها در محتویات ایلئوم شده است. به غیر از تیمار حاوی مرزه 25/0 (گرم در کیلوگرم) + رازیانه 15/0 (گرم در کیلوگرم) مابقی سطوح آزمایشی سبب افزایش بیان ژن اینترلوکین-6 کبدی گردید. نتیجه­گیری: در کل جیره حاوی مخلوط 25/0 اسانس رازیانه + 25/0 اسانس مرزه بیشترین اثر را بر بهبود عملکرد و بیان ژن اینترلوکین-6 کبدی جوجه­های گوشتی داشت.

کلیدواژه ها

اسانس, اینترلوکین -6 کبدی, بیان ژن, رازیانه, مرزه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.