بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های زیره سبز کشت شده در مراتع مختلف استان یزد
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 11، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-11-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 457
نویسندگان
پژوهشگر پسادکتری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد
استادیار، گروه گیاهان دارویی، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهیدباهنر کرمان
کرمان -دانشگاه شهید باهنر- پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی
دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد
چکیده
هدف: با توجه به ارزش اقتصادی گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum)، ارزیابی ژنتیکی و فیتوشیمیایی آن بمنظور نگهداری منابع ژنتیکی و دستیابی به عملکرد و کیفیت برتر اسانس، در برنامههای اصلاح نژاد امری حیاتی است. هدف از این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپهای مختلف زیره سبز در استان یزد میباشد. مواد و روشها: جهت بررسی تنوع ژنتیکی با 10 آغازگر ISSR، استخراج DNA از گیاهان زیره سبز چهار رویشگاه به روش CTAB انجام شد. کمیت و کیفیت DNA از روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز تعیین شد. باندهای واضح حاصل از الکتروفورز محصولات PCR بر روی ژل آگارز 5/1 درصد، امتیازدهی شدند. جهت بررسی تنوع فیتوشیمیایی با روش GC-MS، اسانسگیری به روش تقطیر با آب از زیره سبز انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که آغازگرهای ISSR-14 وISSR-13 بالاترین میزان PIC (39/0و 38/0)، MI (3/13 و 48/12) و تعداد باند (35 و 32) را دارا بودند. آنالیز خوشهای با ضریب تشابه جاکارد و الگوریتم UPGMA ، چهار اکوتیپ را در هشت گروه طبقهبندی کرد. در آنالیز تجزیه به مختصات اصلی،17/57% از واریانس کل توسط سه مولفه بیان شد. نتایج این آنالیز با تجزیه خوشهای و با پراکندگی جغرافیایی نمونهها همخوانی داشت. آنالیز واریانس مولکولی تنوع درون و بین جمعیتی را به ترتیب 93 و 7 درصد از کل تنوع نشان داد. براساس نتایج GC-MS، ترکیبات Propanal، Benzenemethanol، 1-phenyl-1-butanol، γ-terpinene، β-Pinene و P-cymene به عنوان ترکیبات عمده اسانس شناسایی شدند. تجزیه خوشهای نمونهها براساس پارامترهای فیتوشیمیایی، رویشگاههای تفت، مهریز و اردکان را در یک گروه و رویشگاه بهاباد را در گروه دیگر قرار داد که با فاصله جغرافیایی مطابقت نداشت. نتیجهگیری: براساس یافتهها مشخص گردید که پتانسیل بالایی از تنوع در اکوتیپهای زیره سبز استان یزد وجود دارد. استفاده از نشانگر ISSR در ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای زیره موفقیتآمیز بود. نتایج آنالیز خوشهای براساس ترکیبات فیتوشیمیایی با خوشهبندی ژنتیکی همخوانی نداشت.کلیدواژه ها
تجزیه خوشه ای, تنوع ژنتیکی, فیتوشیمی, گیاه دارویی, نشانگر ISSRاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.