بررسی اثر پوشش های نانوکامپوزیت کیتوسان-رس، واکس و روغن زیتون روی برخی ویژگی های کیفی لیموشیرین در طی انبارمانی عمر قفسه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ملی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM12_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مرادی گنجه

رسول معماردستجردی

مختار حیدری

محمدهادی موحدنژاد

چکیده

مرکبات به عنوان یک محصول عمده و قابل دسترس در تمام جهان و میوهای محبوب در رژیم غذایی است. شناخته شده ترین گونه هایتجاری مرکبات شامل پرتقال، لیمو، گریپ فروت و نارنگی می باشند. دو مشکل عمده که ذخیره سازی طولانی مدت مرکبات را محدودمی کند شامل پوسیدگی ناشی از عوامل بیماری زا به خصوص قارچ ها و وارد آمدن آسیب به پوست میوه است. یکی دیگر از مشکلات پساز برداشت مرکبات کاهش رطوبت است، که سبب چروکیدگی و کاهش بازار پسندی محصول می گردد. استفاده از پوشش های خوراکییکی از موثرترین راه ها در حفظ کیفیت میوه ها است. لذا در این پژوهش کیفیت میوه لیموشیرین در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی باپوشش خوراکی نانوکامپوزیت کیتوسان- رس در سه سطح، روغن زیتون و واکس کارنوبا در مقایسه با نمونه بدون پوشش طی 12 روزانبارمانی مورد ارییابی قرار گرفت. نمونه های لیموشیرین در شرایط محیطی با دمای 25˚C و رطوبت نسبی 81، 85 درصد نگهداری شدند و ویژگی های شیمیایی، pH، اسید قابل تیتر آب لیموشیرین، TSS آب میوه، درصد کاهش وزن، ویتامین سی و ویژگی های مکانیکیضریب کرویت، ، حداکثر نیروی برش پوست، حداکثر نیروی شکست وحداکثر نیروی کشش پوست میوه طی دوره انبارمانی اندازه گیریشد. نتایج نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار در سطح 1% و 5% بین پوشش های مختلف در حداکثر نیروی شکست، درصد کاهش وزن وpH بود. در ضمن تاثیر زمان های مختلف انبارمانی بر میزان مواد جامد محلول در آب، pH و حداکثر نیروی شکست نیز معنی دار بود. پوشش کیتوسان-رس 5 % کمترین میزان درصد کاهش وزن را داشت و بیشترین میزان درصد کاهش وزن به ترتیب برای پوشش شاهد وروغن زیتون 12/3 و 10/23 درصد بود. به طور کلی نتایج نشان داد میوه های پوشش داده هم در حفظ خواص کیفی و مکانیکی نسبت به نمونه های بدون پوشش عملکرد بهتری داشتند و در بین پوشش های مصرف شده پوشش نانو کامپوزیت کیتوسان- رس 5 % ارجحیتبالاتری نسبت به سایر پوشش ها داشت.

کلیدواژه ها

مرکبات، نانوکامپوزیتی، عمر قفسه ای، کیتوسان، واکس کارنوبا، خواص مکانیکی، خواص شیمیایی، لیموشیرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.