بررسی اثر سرعت پیشروی و عمق شخم بر روی شاخص های مصرف انرژی سه نوع دستگاه خاک ورز اولیه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره ملی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM12_163
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کورش اندکایی زاده

دانشجوی دکتری مکانیزاسیون گرایش انرژی دانشگاه شهید چمران اهواز

محمدجواد شیخ داودی

دانشیار گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه شهید چمران اهواز

محمداسماعیل خراسانی فردوانی

استادیار گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

خاک ورزی از جمله عملیات است که در کشاورزی با مصرف زیاد انرژی همراه است به همین دلیل بهینه کردن میزان مصرف انرژیدر عملیات خاک ورزی ضرورت پیدا می کند. مصرف سوخت به عنوان اولین پارامتر مهم مصرف انرژی در کشاورزی می باشد زیرا باعثبه حرکت در آوردن تراکتور برای انجام کار می باشد و پارامتر مهم دیگر نیروی کشش (نیروی بر واحد عرض کار) است که باعث انجامکار مفید در کشاورزی می شود. برای مقایسه مصرف انرژی بین ادوات خاک ورزی از این دو شاخص مهم (مصرف سوخت و نیرویکشش (نیروی بر واحد عرض کار) استفاده می شود. در کنار این دو شاخص، شاخص مهم دیگری بازده کلی انرژی به عنوان شاخص هایمصرف انرژی در نظر گرفته می شوند. در این پژوهش سه نوع ادوات خاک ورز اولیه (گاوآهن برگردان دار، گاوآهن بشقابی و گاوآهنچیزل) در 3 سرعت پیشروی مختلف (3، 4/5 و 6 کیلومتر بر ساعت) و در 3 عمق مختلف (15، 20 و 25 سانتیمتر) در خاک رسی لومی 47 درصد سیلت، 25 درصد شن و 28 درصد رس) و میزان رطوبت 7 درصد (بر پایه خشک) در قالب طرح اسپلیت پلات (اسپلیتفاکتوریل) بر پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. پارامترهای نیروی کشش (نیرو بر واحد عرض کار)، مصرف سوخت برحسب لیتر بر هکتار، بازده کلی انرژی بر حسب درصد اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که با افزایش عمق شخم وسرعت پیشروی مصرف انرژی افزایش می یابد که اثر آن عمق شخم از سرعت پیشروی بیشتر است. پارامتر بازده کلی انرژی با افزایش عمقشخم کاهش یافت. همه عوامل در سطح 1 درصد برای نوع دستگاه، عمق شخم و سرعت پیشروی معنی دار شدند. نتایج کلی نشان داد کهگاوآهن برگردان دار نسبت به گاوآهن بشقابی و گاوآهن چیزل انرژی بیشتری مصرف می کند.

کلیدواژه ها

ادوات، انرژی، خاک ورزی، سرعت پیشروی، عمق شخم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.