رابطه ی میزان هموگلوبین سه ماهه ی اول بارداری با دیابت حاملگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری دیابت زابل، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JDN-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شهرکی

استادیار، گروه زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

مریم نخعی مقدم

استادیار، گروه زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: دیابت دوران بارداری در بیش از 8 درصد کل بارداری ها اتفاق می افتد و با افزایش پیامدهای نامطلوب بارداریمانند ماکروزمی، دیستوشی شانه، سزارین و مرگ و میر حین زایمان مرتبط می باشد. به همین دلیل این مطالعه با هدف بررسیرابطه ی میزان هموگلوبین سه ماه هی اول بارداری با بروز دیابت حاملگی در مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی شهرزابل در سال 1396 انجام شد.مواد و روش ها: این مطالعه مورد شاهدی بر روی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زابل انجام شد. نمونهگیری به روش در دسترس انجام گرفت. زنان باردار 18 تا 40 ساله و تک قلو با سن حاملگی کم تر از 12 هفته بر اساس اولینروز آخرین قاعدگی منظم وارد مطالعه شدند که فاقد بیماری های فشار خون، قلبی، کلیوی، دیابت، هموگلوبینوپاتی ارثی مانندتالاسمی و کم خونی سلول های داسی شکل بودند. از 80 نمونه، 40 نفر مبتلا و 40 نفر غیر مبتلا به دیابت حاملگی بودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 و آزمون های کای اسکوی و t-test استفاده شد. یافته ها: میانگین سن شرکت کنندگان 10/8±29/28 سال و میانگین BMI آن ها 34/7±59/44 بود. میزان هموگلوبین در گروه مبتلا به دیابت (1/4±13/42) بیشتر از گروه غیر مبتلا به دیابت (0/68±12/1) بود که این اختلاف از لحاظ اماری معنی داربود (p< 0/001). بحث و نتیجه گیری: افزایش آهن می تواند بر ساخت و ترشح انسولین و افزایش اکسیداسیون لیپیدها اثر گذاشته در نتیجه باعث کاهش برداشت و مصرف گلوکز در عضلات و افزایش ساخت گلوکز در کبد شود و این امر با ایجاد مقاومت به انسولین فردرا مستعد ابتلا به دیابت بارداری می نماید. با توجه به مطالعه حاضر هموگلوبین بالای مادری می تواند یک عامل خطر مستقلبرای دیابت در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

دیابت بارداری، هموگلوبین، دیابت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.