مفاهیم نمادین نقوش حیوانی کاشی کاری گنبد الله وردی خان از دوره صفویه در حرم مطهر رضوی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 14، شماره: 31
- کد COI اختصاصی: JR_ISLART-14-31_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 631
نویسندگان
کارشناس ارشد ارتباط تصویری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران
مدیر گروه رشته ارتباط تصویری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران
چکیده
حرم امام رضا (ع) که مهمترین جاذبه گردشگری مذهبی در ایران به شمار می آید، بیش از ده قرن سابقه تاریخیدارد که در زمان حیات حکومت های اسلامی به تزیینات گوناگون آراسته شده است و هر بخش آن گویای هنر معماریدوران خاصی از تاریخ هنر اسلامی است. شخصیت ها و بزرگان در هر عصر به نوسازی و توسعه این مکان مقدسپرداخته اند، ازجمله الله وردی خان، جنگجوی دلیر و فرمانده نظامی عصر صفویه که توجه خاصی به معماری این دورانداشته و برای اعتلای فرهنگ و تمدن ایران اقدامات فراوانی انجام داده است که با نگاهی به آثار برجای مانده از وی دراصفهان (سی وسه پل)، شیراز (مدرسه خان) و مشهد (گنبد الله وردی خان) به این امر می توان تاکید نمود. این بنای باشکوه،از زیباترین ابنیه حرم مطهر است که آرتور پوپ در کتاب معماری ایران، آن را کامل ترین قسمت مرقد امام رضا (ع)می داند. کاشی های معرق این رواق مزین به کتیبه ها، نقوش حیوانی، گیاهی و هندسی است. بسیاری از این نقوشدربردارنده مفهومی هستند که جایگاهی خاص در فرهنگ و ادبیات این مرزوبوم دارند. در این راستا، پژوهش حاضر بهروش آمار توصیفی و تحلیل محتوا، بر اساس مشاهدات میدانی و داده های کتابخانه ای انجام شده است که از میان 487نقش موجود 9 گونه حیوانی که هرکدام دنیایی مملو از راز و رمز است، بیشترین رقم متعلق به نقش پرنده (مرغ) استو پس ازآن به ترتیب قرقاول، طوطی، طاووس، مرغابی، اژدها، سیمرغ، آهو و مرغ بسم الله قرار دارند.کلیدواژه ها
حرم امام رضا (ع)، گنبد الله وردیخان، دوره صفویه، کاشی کاری، نقوش حیوانیمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.