جایگاه هنرمندان کتاب آرای ایرانی در کارگاههای هنر توپقاپی سرای، با استناد به دفاتر اهل حرف عثمانی سده دهم
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 8، شماره: 15
- کد COI اختصاصی: JR_ISLART-8-15_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 633
نویسندگان
دانشجوی دکترای پژوهش هنر دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار گروه گرافیک، دانشکده هنر و معماری دانشگاه تربیت مدرس
استاد باستان شناسی، دانشگاه هنر تهران
چکیده
آغاز سده دهم مصادف است با ناآرامی های سیاسی ایران و متعاقب آن مهاجرت بسیاری ازهنرمندان به شرق و غرب و از جمله دیار عثمانی. دفاتر اهل حرف یکی از اسناد معتبری استکه اطلاعات قابل توجهی را از چگونگی فعالیت برخی از این هنرمندان مهاجر در کارگاه هایهنر توپقاپی سرای در اختیار می گذارد. ضرورت بازخوانی این اسناد با توجه به این نکته کهمشاغل مختلف دربار استانبول در آغاز سده دهم با الگوبرداری از کارگاه های هنر ایران و باحضور بسیاری از هنرمندان ایرانی شکل گرفتند، افزون می گردد. فرضیات مقدماتی، احتمالحضور هنرمندان مهاجر ایرانی را در این اسناد و فعالیت چشمگیر آنها را در کارگاه های درباراستانبول مطرح می سازد.هدف از این پژوهش، شناسایی هنرمندان کتا بآرای مهاجر ایرانی و جایگاه هشان درکارگاه های هنر توپقاپی سرای است. دستاوردهای کلی، مبین این نکات هستند که تا پیش ازانتقال هنرمندان ایرانی به دربار عثمانی، فعالیت های هنری توپقاپی سرای بسیار محدود و کمرونق بوده، ولیکن با ورود هنرمندان ایرانی، کارگاه های هنر توپقاپی سرای چه از نظر تنوعمشاغل و چه از نظر تعدد هنرمندان بالاخص در جماعت نقاشان رشد چشمگیری می یابد.از بررسی میزان مقرری اعضای نقاشخانه توپقاپی سرای، چنین برمی آید که میانگین مقرریجماعت نقاشان ایرانی بالاترین میزان را در طول سده دهم دارا بوده است. این جماعت ازبزر گترین گروه های هنری فعال در دربار عثمانی محسوب می شده اند، ولیکن به تدریج ازنیمه سده دهم دامنه فعالیت آنها کاهش یافته و تا پایان سده از رونق می افتد.کلیدواژه ها
دفاتر اهل حرف، کتاب آرایی عثمانی، نقاشخانه استانبول، هنرمندان ایرانی، نقاشی عثمانیمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.