بررسی تطبیقی جرم سقط جنین در ایران و انگلستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه الکترونیکی پژوهش های حقوقی قانون یار، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_EGHAN-2-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 947
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین امیریان فارسانی

دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی ، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد

مریم گودرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد

چکیده

سالیانه زندگی و سلامت میلیون ها انسان به علت پایان بخشیدن به حاملگی های ناخواسته درمعرض خطر جدی قرار می گیرد. وقوع میزان چشمگیر سق طهای القایی و غیربهداشتی درسراسر جهان و به ویژه در جوامع در حال توسعه و منجر شدن بسیاری از این سقط ها به مرگو میر مادران در سنین باروری، برجای گذاردن صدها هزار ناتوانی جسمی و جنسی، گزارشبالاترین آمار و ارقام سقط های غیرایمن از جوامع در حال توسعه به ویژه جوامعی با منع ومحدودیت قانونی بیشتر، از مشکلات عمده سلامت باروری زنان است که ضرورت بررسیجامع ابعاد مختلف سقط جنین را در جوامع مختلف و از جمله ایران (سالیانه باحداقل ۸۰۰۰۰ سقط) آشکار می سازد .هدف از این مطالعه آشنایی با معضل سقط جنین درجامعه است که ممنوعیت های موجود شرعی، قانونی و فرهنگی موجب افزایش میزان سقطجنین به صورت سقط های القایی و غیربهداشتی گردیده است . بررسی علل این افزایش و بهدنبال آن آگاه سازی جامعه نسبت به ابعاد متنوع معضلات سقط های غیربهداشتی از اهدافاین تحقیق است، تا از یکسو با آشنا سازی صاحبنظران و قانون گذاران با وضعیت موجود کشور و جهان ، زمینه تغییر نگرش فراهم گردد و از سوی دیگر زمینه رفع معضلات و جلوگیری از روند افزایش میزان سقط های غیربهداشتی، با بکارگیری آموزش های لازم وقانونمند کردن سقط در موارد ممکن فراهم گردد.حمایت از جنین از دیرباز در جوامع بشری،مطرح بوده و در همین راستا، قانون گذار جمهوری اسلامی ایران با الهام از رهنمودهای فقهاسلامی، جنین انسان را موجودی دارای شخصیت انسانی و قابل تکریم و حمایت می داند کهمانند سایر انسان ها دارای حقوقی از جمله حق حیات و سلامت است. بنا بر نظر مشهور فقها،سقط جنین بعد از دمیدن روح- چهار و نیم ماهگی- حرام و نامشروع می باشد. اما این رای درمیان فقها مخالفانی دارد که برخی با تمسک به قاعده لاحرج، ضرورت و اضطرار، تزاحم یااصل تخییر، فتوا به جایز بودن سقط جنین را مجاز دانسته اند؛ اما با جواز بی قید و شرط آنمخالفت نموده اند.طرح گسترده دیدگاه صاحب نظران و اندیشمندان طرفدار جواز بی قید وشرط سقط جنین، بسیاری از دولتها را در نیمه دوم قرن بیستم تحت تاثیر قرار داد که این امر،موجب شده است همه ساله، میلیونها جنین به طور قانونی از بین بروند.

کلیدواژه ها

جرم، سقط جنین، حقوق موضوعه، ایران، انگلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.