مطالعه اثرساختگاه با استفاده از روش نسبت طیفی H/V و صحت سنجی آن، مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0484
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نورمحمدی برندق

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه ارومیه،

راشد پورمیرزایی

استادیار، گروه مهندسی معدن و مواد، دانشگاه صنعتی ارومیه

رامین نیک روز

دانشیار، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

چکیده

یکی از مسائل مهم در ارتباط با تخریب سازه ها، رفتار قشر خاک روی سنگ بستر به هنگام وقوع زمین لرزه است، که به عنوان اثر ساختگاه شناخته میشود. عموما خسارات لرزه ای بر روی رسوبات آبرفتی نرم بیشتر از رخنمونهای سنگی سخت میباشد. از مطالعات نظری و عملی ثابت شده است که هر ساختگاه یک فرکانس طبیعی دارد، که در آن حرکات زمین تشدید میشود. تعیین میزان تشدید و فرکانس تشدید جهت طراحی ساخت و سازهای یک منطقه بسیار ضروری میباشد. در میان روشهای برآورد اثر ساختگاه، اندازه گیری میکروترمورها به دلیل سادگی، هزینه پایین و غیر تخریبی بودن، بیش از سایر روشها مورد استفاده قرار میگیرند. در این پژوهش به منظور تخمین فرکانس اساسی و ضریب تقویت ارتعاش در شهر تبریز، اندازهگیری میکروترمور در 6 ایستگاه صورت پذیرفته است. نگاشت های میکروترمور بر اساس روش ناکامورا (نسبت طیفی (H/V و با استفاده از نرم افزار Geopsy پردازش شد و در ادامه با معیارهای SESAME صحتسنجی نتایج انجام گرفت. نتایج به دست آمده، نشان میدهند که روند تغییرات مقادیر فاکتور تقویت در سطح شهر، متفاوت است و بعضی از مناطق دارای شاخص آسیب پذیری بالاتری هستند که این امر باید در روند شهرسازی تبریز، مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

اثر ساختگاه، روش ناکامورا، فرکانس غالب، میکروترمور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.