نقش مولفه های هویت بخش معماری قاجاریه شیراز در طراحی منزلگاه فرهنگ و هنر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0320
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 556
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان لاهوتی

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه معماری ،واحد شیراز،دانشگاه آزاد اسلامی،شیراز، ایران،

طاهره نصر

دکتری شهرسازی، استادیار ،گروه معماری،واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی،شیراز، ایران

چکیده

با ورود فرهنگ مدرن به کشورهای در حال توسعه، فرهنگ غنی تاریخی آن ها با تغییرات سریعی در زمینه معماری و شهرسازی روبرو شده است.تغییراتی که نه تنها در جهت افزایش هویت معماری که بالعکس باعث پاره شدن زنجیر چندین ساله معماری غنی ایران شده است. بنابراین ضرورت تعامل مناسب با این تغییرات باید در صدر فعالیت های معماری امروز ایران باشد. معماری امروز متاسفانه با باورها، ارزش های پایدار معماری و حتی با فرهنگ و اقلیم مناطق مختلف کشور مطابقت ندارد . دلیل عمده این مشکلات به کارگیری بدون اندیشه سبکها، روش ها و الگوهای برخاسته از سایر فرهنگها بدون در نظر گرفتن پیامد های آنها می باشد. از دیگر دلایل مشکلات مسکن امروز این است که جامعه امروز از نظر معماری دچار نوعی بی هویتی شده است. دلیل این امر، غفلت از گذشته و در مواردی فراموش کردن ارزشهای پایدار آن است. در این شرایط، میان معماری امروز ایران با معماری گذشته فاصله بسیاری ایجاد شده و بدین ترتیب است که در این هجوم سبک ها و مکاتب گوناگون معماری، هویت و اصالت معماری ایران گم شده است. هدف از انجام این پژوهش ، بازشناسی عناصر هویت بخش معماری قاجاریه در طراحی معماری ، بررسی و کنکاش در جهت دستیابی به اصول و مبانی طراحی فضای معماری با الگوهای معماری سنتی ایران و معاصر سازی الگوها و اصول سنتی بر مبنای اصول فراموش شده می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده است و داده های اصلی از طریق مطالعه کتابخانه ای جهت تدوین چارچوب نظری و مفاهیم مرتبط با رویکرد پژوهش با مطالعه و تحلیل محتوا بدست آمده است و مطالعه میدانی با استفاده از مشاهده و بررسی بناهای قاجاری به صورت تصادفی هدفمند انجام شده است. با بررسی نمونه های موردی و تحلیل مولفه های هویت بخش معماری قاجاریه، میتوان الگوهایی برای طراحی معماری استخراج نمود.

کلیدواژه ها

هنر، فرهنگ ، هویت، معماری ایرانی ، معماری قاجار.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.