بررسی ارزش ها و اهمیت بین المللی آثار تاریخی موجود در شهر مراغه با محوریت معبد مهر پرستی ورجووی و معابد شمنی در تپه رصد خانه مراغه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 469
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد شکاری نیری

عضو هییت علمی گروه مرمت و احیای بناهای تاریخی دانشکده معماری و شهر سازی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

شاید در نگاه نخست موضوع مقاله، اندکی اغراق آمیز به نظر برسد؛ اما نگارنده در پی سال ها مطالعه آثار تاریخی رصد خانه مراغه و اثر ارزشمند امامزاده معصوم ورجووی، ارزش و اهمیت بین المللی آنها را مشخص نمود. نامه هایی را که از اقصی نقاط جهان، در پی انتشار برخی از مقالات دریافت نموده تاکیدی بر صحت مدعاست. سوالات متعددی در خصوص موجودیت و کاربری هر دو اثر در میان برخی اهل فن مطرح بود. این آثار متاسفانه قبلا بخوبی حفاظت نشده و در معرض خطرهای متعددی بودند. سعی براین بوده که با معرفی اهمیت و ارزش آثار مذکور بر حفاظت آن ها کمک نماید. مستند سازی، با تهیه نقشه های دقیق از این سایت ها با مساعدت دوستانی در سازمان میراث فرهنگی میسر گردید. طرح بهره برداری از این آثار به دنبال مطالعه و شناخت و مرمت، هدف نهایی پژوهش های نگارنده است. پرسش اصلی که در اینجا مطرح است چرایی ازرش ها و اهمیت بین المللی آثار مذکور است و باید متذکر شد که دین مهرپرستی یا میترایسم از ایران به اقصی نقاط اروپا یعنی تا لندن و اسکاتلند، انتشار یافته است. بدون شک، امامزاده معصوم یکی از کامل ترین و مهم ترین معبد مهرپرستی در ایران و جهان است. همچنین رصد خانه مراغه یک مرکز بین المللی مطالعات نجومی در آن روزگار بوده، ثاثیرات جهانی زیادی نیز در این عرصه داشته است. این مجموعه در کنار خود با دارا بودن معبد مربوط به آیین شمنی اثری منحصر به فرد است.

کلیدواژه ها

امامزاده ورجووی، معبد مهرپرستی، تپه رصدخانه مراغه، معبد شمنی ، طرح بازسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.