بازخوانی رابطهی تحولات فرهنگی و ساختار کالبدی فضایی خانه های کاشان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدموسی الرضا طبسی

کارشناس ارشد مرمت و احیای ابنیه و بافتهای تاریخی، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران.

سارا حسین زاده

دانشجوی کارشناسی مرمت و احیای بناهای تاریخی، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه حکیم سبزواری.

چکیده

تعامل بین انسان و طبیعت همواره نقش مهمی در جامعه و تحولات فرهنگی داشته است. به گونهای که در هر بازه زمانی و تحت تاثیر شرایط مختلف، به اشکال گوناگون نمایش داده میشود. یکی از مهمترین عواملی که در آن زمان تحت تاثیر مسقیم ارزشهای فرهنگی بوده، خانه و کالبد فضایی آن است. به همین جهت با بررسی چند نمونه ازخانه های قدیمی کاشان، به شناخت ارزشهای اخلاقی و فرهنگی که در نهایت به الگوی معماری و شکل خانه ها منجر می شود، پرداخته شد. ارزش هایی همچون حجاب (تقسیم مسیرهای ورودی و رعایت سلسله مراتب و دسترسی)، تکریم مهمان (اختصاص بهترین فضای خانه به مهمان مانند: شاه نشین)، طهارت روح (ایجاد فضای باز، استفاده از باغچه و حوض در حیات خانه) وخدا محوری (تزئینات انتزاعی در و پنجره ها) که درکنار یکدیگر گردآمده و ساختار کالبدی این خانه ها را پدید آورده است.به این ترتیب، هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر فرهنگ و باورهای دینی بر شکل گیری فضای خانه های کاشان است.تحقیق حاضر با استفاده از روشهای تفسیری-تاریخی و مبتنی بر تدابیر کتابخانه ای و بررسی نمونه های موردی به بازخوانی رابطهی تحولات فرهنگی و ساختار کالبدی فضایی خانه های کاشان پرداخته است.با سنجش ارزشهای یاد شده در خانه های کاشان، این نتیجه حاصل شد که ارزشهای اخلاقی و اسلامی، پایه و اساس هرخانه را بنا میکند که با به کارگیری این موارد در ساخت بناهای این دوره، میتوانیم فرهنگ گذشته ی مردمان این سرزمین را حفظ کنیم.

کلیدواژه ها

تحولات فرهنگی، ارزشهای اخلاقی اسلامی، کالبدی فضایی، خانه های کاشان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.