اصول و معیارهای برنامه ریزی جامع شهری نمومه مورد پژوهشی: طرح جامع شهر شیراز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شفیعی دارافشانی

دانشجو کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور اصفهان

رضا مختاری ملک ابادی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری،عضو هییت علمی دانشگاه پیام نور اصفهان

سیدمسعود عطایی

دانشجو کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نوراصفهان

چکیده

اگرچه سابقه برنامه ریزی شهری به قبل از جنگ جهانی بر میگردد اما شروع توجه برنامه ریزی به مشکلات کالبدی و مسائل شهرسازی را میتوان همزمان با نسل جدیدی از برنامه ریزی شهری تحت عنوان برنامه ریزی جامع شهری در نظر گرفت. این رهیافت برخوردی جامع در برنامه ریزی اختیار میکند و ریشه درحرفه هایی همچون معماری، نقشه برداری، ممیزی ، و مهندسی ساختمان دارد و با مشخص نمودن اهداف، تحلیل وضعیت موجود و ارائه تصویری از آینده شهرو با کمک ابزاری چون کاربری زمین، منطقه بندی، مهار تراکم ، مقررات ساختمانی و استانداردهای برنامه ریزی، سعی در هدایت توسعه ی کالبدی، اجتماعی و اقتصادی حال و آینده شهر دارد.در ابتدای این تحقیق به تعریف و پیشینه برنامه ریزی جامع پرداخته شده و در ادامه با تبیین اصول و اهداف این رهیافت، به بررسی مزایا و معایبی که از شروع این رهیافت تا پس از جایگزینی آن توسط رویکردهای معاصر مطرح بوده پرداخته شده است. در ادامه پیشنهاداتی به منظور اصلاح برنامه ریزی جامع مطرح شده است. سپس برنامه ریزی جامع در ایران اعم از نتایج و مشکلاتی که با آن مواجه است، بررسی شده و در حوزه مشکلات، ایرادات نظری و عملی وارد بر این شکل از برنامه ریزی ارزیابی گردیده است. پس از آن مقایسه ای بین ایران و سایر کشورها درباره نحوه ی تهیه، تصویب و اجرای طرح های جامع انجام شده است و نهایتا با استخراج معیارهای برنامه ریزی جامع در ایران و جهان از داخل متون مطالعه شده و مطالعه طرح جامع شهر شیراز، پایبندی طرح جامع شهر شیراز به اصول و ویژگیهای برنامه ریزی جامع تحلیل شده است.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی جامع، مزایا و معایب، اصلاحات، طرح های جامع در ایران، طرح جامع شهر شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.