بررسی تاثیر برنامه ارتقاء مدیریت پسماند بیمارستان رازی قزوین درسال های 1393 تا 1397 (5سال)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: نهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی
- کد COI اختصاصی: MESMED09_100
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 565
نویسندگان
کارشناس ارشد پرستاری مراقبت ویژه، بیمارستان رازی قزوین
کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، بیمارستان رازی قزوین
پزشک عمومی، MPH، بیمارستان رازی قزوین
کارشناس ارشد مدیریت دولتی، بیمارستان رازی قزوین
چکیده
زمینه و هدف: مدیریت پسماند های پزشکی یک موضوع مهم و بحرانی در سراسر جهان بوده، پسماند مراقبت های بهداشتی (15 تا 25 درصد پسماند خطرناک) دومین پسماند خطرناک در جهان است. بیمارستان ها و مراکز درمانی مهم ترین مراکز تولید پسماند مراقبت های بهداشتی هستند. شایع ترین مخاطرات بهداشتی ناشی از مدیریت ضعیف پسماند های بیمارستانی، انتشار بیماریهای خطرناک است و مدیریت نامناسب این پسماند ها، سبب الودگی محیط زیست شده و پسماند عفونی ممکن است سبب انتقال بیش از 30 نوع پاتوژن قابل توجه شامل حصبه، هپاتیت B ، C و ویروس نقص ایمنی انسانی ( ایدز)، اشرشیا کولی، استافیلوکوک اورئوس و سودومونا آئروژینوزا و ... گردد. بر اساس دستور العمل ضوابط و روش های مدیریت اجرائی پسماند های و پسماند های وابسته مصوب 1387/ 2 / 8 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - سازمان حفاظت محیط زیست ، پسماند های بیمارستانی در چهار دسته اصلی پسماند عفونی، تیز و برنده، شیمیائی - داروئی و عادی تقسیم بندی شده است . کاهش تولید پسماند که از جمله اقدامات مدیریتی بوده و کنترل مطلوب تفکیک پسماندها بعنوان یک امر پایشی، عامل کلیدی در به حداقل رساندن پسماندهای خطرناک می باشد. با توجه به تفاوت فاحش بین استاندارد مطرح شده توسط WHO (م 3 رفر1 - 2014) و تولید پسماند خطرناک در بیمارستان رازی، ضمن علت یابی مسئله، راهکار های متعدد در کمیته بهداشت محیط و مدیریت پسماند مطرح و برنامه عملیاتی مدون سالانه در جهت کاهش پسماند خطرناک طراحی و از ابتدای سال 1393 اجرایی گردید. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برنامه ارتقاء مدیریت پسماند بیمارستان رازی قزوین در سال های 1393 تا 1397(5 سال) است. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مداخله ای طی 5 سال (1397- 1393) ، پسماند های تولید شده در بخش ها و واحد های اصلی بیمارستان در چهار دسته اصلی از نظر کمی آنالیز و داده های مربوطه گرد آوری گردید. و به منظور ارتقاء برنامه مدیریت پسماند از یک فرایند 6 مرحله ای به شرح زیر استفاده شد: 1- انتخاب فرایند مدیریت پسماند برای ارتقاء با استفاده از دو ابزار بیان فرصت و نمودار قالبی 2- سازماندهی تیمی از صاحبان فرایند شامل: اعضای کمیته بهداشت محیط بیمارستان ( رئیس و مدیریت بیمارستان، مدیر خدمات پرستاری و مامایی ، پرستار کنترل عفونت، کارشناس بهداشت محیط و ...) 3- بررسی عملکرد فرایند: با استفاده از نمودار جریان فرایند و داده ها برای نشان دادن جزئیات کار 4- تشخیص نقاط ضعف و قابل بهبود در عملکرد فرایند: به منظور برنامه ریزی، ساماندهی، پالایش و محدود کردن متغییرهای موثر برفرایند5-طراحی تدوین و اجرای برنامه سالانه 6-ارزیابی میزان اثربخشی برنامه داده ها با استفاده ازامارتوصیفی درصد و میانگین نرم افزار EXCELLتحلیل گردیدکلیدواژه ها
مدیریت پسماند پزشکی، پسماند خطرناک، پسماند عادی،پسماند بیمارستانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.