بررسی منظر تاریخی مسجد جامع شهر گناباد در برنامه ریزی شهر گناباد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش معماری و شهرسازی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC05_223
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 680
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نغمه بهبودی

استادیار، باستان شناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه زابل

اکبر کیانی

دانشیار، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل

زهرا بهبودی

کارشناسی ارشد ارتباط تصویری، پردیس دانشگاه تهران

الهام شهنواز

دانشجوی باستان شناسی دانشکده هنر و معماری، دانشگاه زابل

چکیده

مسجد جامع شهر گناباد به عنوان یکی از آثار برجسته و فاخر هویتی در شهر گناباد است، اهمیت و نقش این مسجد تاریخی و هویتی آنقدر مهم و گسترده است که لازم و ضروری است. از آموزه های معماری، فرهنگی و هنری آن در ارتقای هویت معماری، شهرسازی و برنامه ریزی شهر گناباد (ارتباط هویت تاریخی گذشته، حال و آینده) استفاده شود. از این رو، هدف مقاله حاضر، بررسی منظر تاریخی مسجد جامع شهر گناباد با تاکید بر کتیبه های کوفی در برنامه ریزی شهر گناباد است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی در سطح شهر و به ویژه مسجد جامع شهر گناباد است. داده ها و اطلاعات مقاله حاضر از طریق مراجعه مستقیم به مسجد جامع شهر گناباد و عکس برداری شهر گناباد شهر اکرا (تاج محل)، شهر جیپور (شهر صورتی رنگ)، شهر شارتر (فرانسه) و منابع اینترنتی جمع آوری شده اند. تصاویر منظر شهری با مقایسه وضعیت های هویت منظر تاریخی در ارتباط با منظر فضاهای عمومی شهر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد؛ منظر شهر گناباد به طور پیوسته می بایست ارتباط زمانی (گذشته، حال و آینده) با تاکید بر هویت تاریخی و لایه های فرهنگی، معماری، شهرسازی، برنامه ریزی شهری را باالهام و الگوی متناسب (آثار هویتی مسجد جامع گناباد همانند کتیبه های کوفی و ...) حفظ و تداوم بخشد، منظر تاریخی و هویتی شهر گناباد، بر بستر فن آوری های نوین کامپیوتری (سیستم های کامپیوتری و نرم افزارهای مرتبط، فضای وب، ترکیب محیط واقعی و مجازی با واقعیت افزوده) و فن آوری جدید شهری راهبردیهای علمی و اجرایی مبتکرانه و خلاقانه ای نیاز دارد.

کلیدواژه ها

منظر تاریخی، هویت معماری، مجد جامع گناباد، واقعیت افزوده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.