بررسی تاثیر جهت گیری کارآفرینی و رهبری تحول آفرین بر موفقیت پروژه با در نظر داشتن نقش میانجی تیم سازی (مورد مطالعه: شرکت مپنا)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: نخستین همایش ملی مطالعات جدید در کارآفرینی و مدیریت کسب و کار
- کد COI اختصاصی: NSEBM01_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 797
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی، مرکز تحقیقات کارآفرینی، ایده پردازی و تجاری سازی، گروه مدیریت، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
مرکز تحقیقات کارآفرینی، ایده پردازی و تجاری سازی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر جهت گیری کارآفرینی و رهبری تحول آفرین بر موفقیت پروژه با در نظر داشتن نقش میانجی تیم سازی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و به این خاطر که به بررسی و تحلیلوضع موجود پرداخته است، روش بکار گرفته شده در این پژوهش توصیفی -پیمایشی می باشد. جامعه مورد مطالعه مدیران و کارشناسان شرکت مپنا (دارای مدرک لیسانس به بالا) می باشد که تعداد آنان 550 نفر خواهدبود. با توجه به تعداد محدود جامعه برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران به صورت تصادفی 225 نفر انتخاب و پرسشنامه میان این افراد توزیع می گردد. برای جمع آوری داده های مربوط به مبانی نظری و استخراجعوامل و شاخص های اولیه از منابع کتابخانه ای و اینترنتی شامل کتب، مقالات و مطالعات موردی استفاده شد. در آمار استنباطی پس از بررسی پایایی و روایی پرسشنامه، نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کلموگروفاسمیرنف بررسی شد، سپس با استفاده از آزمون مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار lisrel به بررسی فرضیات پرداخته شد، دو فرضیه رد و دو فرضیه پذیرفته شد و بیشترین تاثیر مربوط به رهبری تحول آفرین برتیم سازی با میزان 0.84 می باشد.کلیدواژه ها
جهت گیری کارآفرینی، رهبری تحول آفرین، موفقیت پروژه، تیم سازیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.