حقوق متهم در پرتو حقوق شهروندی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH04_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 926
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن گل محمدی تولایی

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بم

چکیده

شهروندی از جمله مفاهیم نو پدیدی است که به طور ویژه ای به برابری و عدالت توجه دارد و در نظریات اجتماعی، سیاسی و حقوقی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. مقوله شهروندی وقتی تحقق می یابد که همه افراد یک جامعه از کلیه حقوق مدنی و سیاسی برخوردار باشند و همچنین به فرصت های موردنظر زندگی از حیث اقتصادی و اجتماعی دسترسی آسان داشته باشند. ضمن اینکه شهروندان به عنوان اعضای یک جامعه در حوزه های مختلف مشارکت دارند و در برابر حقوقی که دارند، مسئولیت هایی را نیز در راستای اداره بهتر جامعه و ایجاد نظم بر عهده می گیرند، و شناخت این حقوق و تکالیف نقش موثری در ارتقاء شهروندی و ایجاد جامعه ای براساس نظم و عدالت دارد. همچنین با توجه به تاثیر انگاره های دینی در ساختار سیاسی و حقوقی و بازتاب آن در جهان زیست جامعه ایرانی، رعایت حقوق شهروندی به عنوان یکی از مبانی مهم نظام حقوق اسلامی، از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار می شود. یکی از وجوه توجهات و اعمال و حقوق شهروندی در راستای حقوق متهمین بازتاب می یابد. متهم نیز به عنوان یک شهروند دارای حقوقیست و دادرسی کیفری، ساز و کاری معین در جهت کشف جرم از رفتارهای متهم را نمایان می سازد. این ساز و کار باید متضمن اصولی که تضمین کننده ی عدالت و انصاف و تامین کننده ی حقوق و آزادی های فردی که غایت هر دادرسی عادلانه است، باشد. بنابراین اصل کرامت انسانی به عنوان مهمترین دلیل شکل گیری حقوق شهروندی، هم مقامات قضایی و ضابطان دادگستری را در رعایت شان انسانی متهمان ملزم می نماید و هم مرجع قانونگذاری را محدود و پایبند به رعایت کرامت انسانی در وضع قوانین می نماید. لذا نگارنده در این جستار با مداقه در مفهوم شهروندی و از رهگذر شناخت از حقوق شهروندی، به تبیین و تدقیق حقوق متهم به عنوان یکی از اعضای جامعه و شهروند در نظام سیاسی، می پردازد و آخرین تحولات و تغییرات قانونی در این باب را با رویکرد به قانون جدید آیین دادرسی کیفری ایران مورد شناسایی قرار می دهد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.